Na hlavný obsah

Národné zdravotnícke registre majú nedostatky, tvrdia štátni kontrolóri

Najproblematickejší je onkologický.

Národné zdravotnícke registre majú nedostatky, tvrdia štátni kontrolóri
Na ilustračnej snímke lekár pracujúci s počítačom. Foto: Unsplash

Národné zdravotnícke registre majú veľké nedostatky, tvrdia štátni kontrolóri. Najviac problematický je onkologický, ktorý má v dátach veľkú medzeru. A to medzi rokmi 2012 až 2017.

K efektívnemu nastaveniu liečby a správnemu rozdeleniu financií však potrebujeme čo najpresnejšie dáta. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) tvrdí, že register obnovuje. Hotový by mohol byť ešte tento rok.

Slovensko má pritom podľa Európskeho registra nerovností v oblasti rakoviny tretiu najvyššiu mieru úmrtnosti na rakovinu z celej únie. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Záznamy ovplyvňujú prijímanie opatrení

Staré záznamy ovplyvňujú prijímanie opatrení a tiež skresľujú pohľad na vývoj ochorení. V správe o národných zdravotných registroch to skonštatovali štátni kontrolóri.

Dáta sú pritom pre krajinu kľúčové, hovorí predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. „Aby vedel strategicky plánovať, rozpočtovať. Aby mala verejnosť istotu, že tých sedem miliárd, ktoré tečú do zdravotníctva, sú využité najmä do tých segmentov, v ktorých je najviac pacientov,“ vysvetlil.

Susedia sú na tom lepšie

Prezidentka organizácie Nie Rakovine Jana Pifflová Španková na otázku, čo hovorí na zastarané dáta, uviedla, že „s predchádzajúcim ministrom zdravotníctva mali debaty o tomto registri“.

„Je smutné, že sme sa za tie roky nikam neposunuli,“ skonštatovala. Dodala tiež, že sa Slovensko nemá, a ani nevie o čo oprieť. Slovenskí susedia sú pritom v problematike ďalej a dokážu efektívne zachraňovať životy.

„Česko má registre podľa krajov, okresov aj nemocníc. Vedia si presne vyšpecifikovať, že keď sa v jednej nemocnici zaviedol istý spôsob terapie či operácií, koľko ľudí sa podarilo zachrániť,“ uviedla.

NCZI na doplnení registra pracuje

NCZI tvrdí, že Slovensko je už na úrovni Českej republiky. Aj keď chýbajú niektoré dáta, poznáme už informácie z rokov 2017 až 2021. Na doplnení chýbajúcich NCZI pracuje.

„Podrobnosť dát, ktoré sú naplnené v registri, je do detailov prepracovaná. Prichádza k opravám diagnóz, hľadajú sa dáta. Všetko sa robí manuálne. Je to pracné, preto to trvá tak dlho,“ vysvetlila výkonná riaditeľka NCZI Barbora Mareková.

Dodáva, že zber dát funguje po novom. Namiesto štyroch papierových používa systém dve elektronické hlásenky. Napĺňanie registra by teda malo byť omnoho rýchlejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál