Na hlavný obsah

Nedostatok energií na budúcu zimu? Šéf medzinárodnej agentúry varuje

Môže to ovplyvniť rastúca spotreba v Číne.

Nedostatok energií na budúcu zimu? Šéf medzinárodnej agentúry varuje
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol varoval pred možným nedostatkom dodávok energií na budúcu zimu. Na trh prichádza relatívne málo nového skvapalneného zemného plynu (LNG), zatiaľ čo jeho spotreba v Číne má tento rok rásť. Informuje o tom agentúra Reuters.

Európske vlády urobili za uplynulý rok veľa správnych rozhodnutí na zabezpečenie dodávok energií. Patrí k nim vybudovanie ďalších terminálov na LNG, ktoré nahradili dodávky ruského plynu potrubím, povedal Birol.

Európa však podľa neho mala tiež šťastie, keďže mierne zimné počasie stlmilo dopyt po plyne. Oslabenie čínskej ekonomiky zasa viedlo k prvému poklesu spotreby plynu v krajine za 40 rokov.

Pokiaľ ide o túto zimu, sa tak dá povedať, že ak nedôjde k prekvapeniam na poslednú chvíľu, Európa by mala problémy s energiami zvládnuť, možno s nejakými „modrinami“. Otázka však znie, čo sa stane na budúcu zimu, domnieva sa.

Nárast produkcie LNG

V tomto roku sa očakáva nárast produkcie LNG o 23 miliárd kubických metrov (m³). Ale zároveň, aj pri čo i len malom zvýšení výkonu čínskej ekonomiky, ktorá uvoľňuje obmedzenia spojené s pandémiou ochorenia COVID-19, táto ázijská krajina pravdepodobne „zhltne“ až 80 % z nárastu produkcie LNG, upozornil.

A tak, aj keď bude v Európe dostatok terminálov na dovoz LNG, nemusí byť dostatok plynu, ktorý by bolo možné doviezť. Budúca zima nebude preto jednoduchá a dá sa predpokladať, že ceny plynu opäť stúpnu.

Pripomenul tiež, že aj napriek veľkému tlaku na rozvoj nových plynových polí potrvá roky, kým z nich začnú prúdiť dodávky. Domácnosti a firmy preto musia pokračovať v úsilí o zníženie spotreby plynu. Produkcia obnoviteľnej energie zasa musí rásť rýchlejšie.

Birol zároveň upozornil krajiny, ktoré sa rozhodli postupne ukončiť produkciu jadrovej energie, aby prehodnotili, či je na to najvhodnejší čas.

Poukázal pritom na dočasné predĺženie prevádzky posledných nemeckých jadrových elektrární do apríla 2023, čo označil za krok správnym smerom. „Potrebujeme všetky zdroje energie, ktoré nám pomôžu cez ďalšiu zimu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika