Na hlavný obsah

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS

Obsluha jedného z nich si vyžaduje štyroch vojakov.

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS
Na ilustračnej snímke systém protivzdušnej obrany Mantis. Foto: www.airforce-technology.com

Berlín poskytne Slovensku dva systémy protivzdušnej obrany typu MANTIS. Potvrdil to nemecký minister obrany Boris Pistorius v dokumente, ktorý podpísal tento týždeň. Výcvik slovenských špecialistov na obsluhu tohto systému sa podľa neho začne v Nemecku v priebehu budúceho mesiaca.

„S cieľom trvalo posilniť protivzdušnú obranu Slovenska poskytneme našej partnerskej krajine aj dva zbraňové systémy MANTIS na ochranu blízkeho dosahu a súvisiace radary na sledovanie vzdušného priestoru,“ píše sa v dokumente.

Denný rozkaz zo 6. februára, informujúci príslušníkov Bundeswehru o podpore Nemecka pre Ukrajinu a východoeurópskych spojencov z NATO, zverejnili nemecké vzdušné sily. Poukázal naň aj portál mesačníka Europäische Sicherheit & Technik (ESUT).

Hovorilo sa o tom ešte v decembri

O poskytnutí systému MANTIS Slovensku hovorili ešte v decembri na stretnutí slovenský minister obrany Jaroslav Naď s vtedajšom nemeckou šéfkou rezortu Christine Lambrechtovou.

Podľa jej vyjadrenia by mal tento systém chrániť centrum na opravu poškodenej ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Lambrechtová v polovici januára odstúpila z funkcie a nebolo jasné, či jej nástupca Pistorius plány vojenskej pomoci nezmení.

Minister obrany zároveň vylúčil, že systém Mantis by nejako súvisel s ďalším balíkom pomoci Ukrajine. O tom, čo bude jeho súčasťou, sa podľa slov ministra ešte rokuje. Zopakoval, že ak by sme Ukrajine posunuli naše staršie tanky, museli by ich nahradiť iné. Zopakoval, že všetko, čo sme doteraz dali Ukrajine, nám bolo preplatené z prostriedkov EÚ alebo nahradené inou technikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko