Na hlavný obsah

Poslanec Čepček navrhuje zvýšiť bankový odvod

A to aj napriek dohode vlády s bankovou asociáciou o jeho zrušení.

Poslanec Čepček navrhuje zvýšiť bankový odvod
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

V parlamente je návrh na zvýšenie bankového odvodu napriek tomu, že vláda pred dvomi rokmi uzavrela dohodu s bankovou asociáciou o jeho zrušení.

Návrh neprichádza z dielne Sme rodina, ktorá ním chcela zafinancovať obedy zadarmo, ale predkladá ho odídenec z hnutia OĽANO Martin Čepček.

Okrem toho OĽANO navrhuje zvýšiť mimoriadny odvod pre firmy na regulovanom trhu na trojnásobok a rozšíriť ho na energetické podniky, poisťovne a telekomunikačných operátorov. Vyšší odvod by mali platiť do konca roka 2024. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Osobitný odvod platia štátu firmy, ktoré podnikajú na regulovanom trhu. Doteraz tie s ročným ziskom viac než tri milióny eur odvádzali štyri percentá. OĽANO navrhuje tento odvod zvýšiť na 12 percent.

Zmiernenie finančnej situácie

Štát chce vyzbierané peniaze využiť na dotácie na zmiernenie finančnej situácie. Predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) oznámil, že počet firiem, ktorých sa bude odvod týkať, bude menší než navrhovali na jeseň.

„Z okruhu regulovaných subjektov vypadnú médiá. Ďalší subjekt, ktorý by mal byť vypustený z okruhu zákona, by mal byť prevádzkovateľ mýta,“ priblížil.

Nebude sa teda týkať spoločnosti SkyToll, ktorá ako jediná poskytovala mýtne služby od ich zavedenia na Slovensku. O mimoriadne zdanenie bánk sa však pokúša nezaradený poslanec, odídenec z OĽANO Martin Čepček.

Peniazmi od bánk chcela pôvodne Sme rodina zaplatiť obedy zadarmo. Poslanec György Gyimesi (OĽANO) však povedal, že z koaličných poslancov ho predložiť nechcel nikto.

„Chýbala odvaha a tlak bánk spôsobil, že z OĽANO to nakoniec nebude predkladať nikto,“ uviedol.

Kritika opozície

Opozičný Smer-SD kritizuje, že s návrhom neprišlo OĽANO. „Hovoríte, že ste rozpočtovo zodpovední, a že z toho budete mať peniaze napríklad aj na obedy zadarmo. A vy tie banky vypustíte. V roku 2024 idete odvod zrušiť. Po roku 2024 už obedy zadarmo nebudú ľudia potrebovať?“ pýtal sa poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Tým, že je odvod len dočasný, strany podľa SaS priznali, že je novela chybne napísaná.

„V pozmeňovacom návrhu je napísané, že až od najbližšieho účtovného obdobia. Väčšine firiem začína účtovný rok s kalendárnym, takže odvod budú platiť len jeden rok. Ak má toto zaplatiť obedy zadarmo, nebude ich to vedieť zaplatiť v tomto roku,“ uviedol predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Rokovanie o mimoriadnom odvode prichádza v rovnakom čase ako prognóza ministerstva financií, podľa ktorej štát vyberie v tomto roku na daniach a odvodoch o pol miliardy menej, ako počíta rozpočet.

Súvisí to s množstvom opatrení, ktoré v poslednom roku parlament schválil bez odbornej diskusie, ako napríklad zníženie DPH na 10 percent pre gastro a lyžiarske strediská či spomínané obedy zadarmo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika