Na hlavný obsah

Osem dní po zemetrasení sa pátranie po preživších blíži ku koncu

Šance na nájdenie preživších sa zmenšujú každú hodinu.

Osem dní po zemetrasení sa pátranie po preživších blíži ku koncu
Záchranári v tureckej provincii Kahramanmaraş po takmer 198 hodinách vyslobodili spod sutín 17-ročného chlapca a muža. Foto: Profimedia

Osem dní po jednom z najhorších zemetrasení v Turecku a Sýrii záchranári hovoria o obmedzení pátracích operácií. Šance na nájdenie preživších sa totiž každou hodinou zmenšujú, záchranárom v Turecku sa aj napriek tomu v utorok (14. 2.) skoro ráno podarilo zo sutín vyslobodiť dospievajúceho chlapca a muža, píše agentúra Reuters.

Počet obetí zemetrasení v turecko-sýrskom pohraničí spred týždňa presiahol 40 000. Len v Turecku zomrelo 35 418 ľudí, vyplýva z aktuálnych údajov, ktoré v utorok večer oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan. Zo Sýrie dosiaľ hlásili viac ako 5 900 mŕtvych

Záchranári v tureckej provincii Kahramanmaraş po takmer 198 hodinách vyslobodili spod sutín 17-ročného chlapca a muža. Zábery stanice CNN-Türk ukázali dve osoby na lehátkach, ktoré lekári vezú k pripraveným sanitkám. Inde v provincii sa podľa Reuters snažia záchranné tímy dostať k babičke, matke a dcére z jednej rodiny, ktoré zrejme otrasy prežili.

Turecko a Sýriu však po viac ako týždni od katastrofy čaká obmedzenie pátracích operácií. Šancu na prežitie znižujú aj nízke teploty a niektoré zahraničné záchranné tímy oznámili odchod pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu. Na mieste pomáhali tiež slovenskí záchranári, ktorí sa ale v nedeľu (12. 2.) vrátili na Slovensko.

Blížiace sa ukončenie pátrania v utorok oznámila aj sýrska mimovládna organizácia Biele prilby, ktorá vykonáva záchranné operácie v povstalcami ovládanom regióne. „Blížime sa ku koncu. Všetko nasvedčuje tomu, že už nie sú žiadni (preživší), ale snažíme sa na všetkých miestach vykonať posledné kontroly,“ povedal Reuters šéf Bielych prilieb Ráid Sálih.

Najhoršia katastrofa za posledných 100 rokov?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok uviedla, že minulotýždňové mohutné zemetrasenia, v ktorých dôsledku zomreli v Turecku a Sýrii tisíce ľudí, predstavujú „najhoršiu prírodnú katastrofu“ za posledných 100 rokov. Toto konštatovanie platí pre širší európsky región WHO.      

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, objasnila, že  európsky región v klasifikácii WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Turecka. Susedná Sýria už patrí do susedného regiónu WHO vo východnom Stredomorí.

„Sme svedkami najhoršej prírodnej katastrofy v európskom regióne WHO za posledných sto rokov a jej rozsah stále len zisťujeme,“ povedal na tlačovej konferencii regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Katar daruje mobilné domy a karavany

Katar daruje ľuďom v Turecku a Sýrii, ktorí prišli o strechu nad hlavou v dôsledku nedávneho ničivého zemetrasenia, 10 000 mobilných domov a karavanov používaných počas vlaňajších majstrovstiev sveta vo futbale. V utorok to oznámil Katarský fond rozvoja, informovala o tom agentúra AP.

Prvá dodávka s 350 provizórnymi obydliami odišla z Kataru už v nedeľu ráno (12. 2.). Katar uviedol, že karavany a mobilné domy, ktoré boli použité na na ubytovanie fanúšikov počas futbalového šampionátu, plánoval beztak darovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet