Na hlavný obsah

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii stúpol nad 25 000

Šance na nájdenie preživších sa znižujú.

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii stúpol nad 25 000
Na snímke škody, ktoré napáchalo zemetrasenie tureckom meste Antakya. Foto: ČTK/AP/Hussein Malla

Ničivé pondelkové (6. 2.) zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo najmenej 25 000 ľudských životov. Počet známych obetí katastrofy prekročil túto hranicu po tom, ako v sobotu (11. 2.) popoludní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan aktualizoval bilanciu svojej krajiny na 21 848 obetí, informovala agentúra Reuters.

Zo susednej Sýrie doteraz prišli informácie o 3 553 mŕtvych. Nové údaje od vlády či opozície, ovládajúcej časti rozdelenej krajiny, v sobotu agentúry neprinášali.

Aj päť dní po otrasoch zároveň záchranári v troskách miest ďalej nachádzali preživších, informovali podľa agentúry AP turecké médiá. V Nurdagi západne od regionálnej metropoly Gaziantep v sobotu údajne našli päťčlennú rodinu. Tá vo svojom zrútenom dome strávila 129 hodín.

V meste Antakya zase záchranári vyniesli zo sutín 36-ročného muža, píše AP, podľa ktorej sa v sobotu podarilo zachrániť celkovo 12 ľudí.

Počet známych obetí medzitým v Turecku od piatkového (10. 2.) večera narástol o ďalších asi 1 600. Úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) v rannom hlásení uviedol, že z postihnutej zóny na juhu Turecka evakuovali bezmála 93 000 ľudí a že do krízových operácií je zapojených vyše 166 000 pracovníkov. Erdogan pri popoludňajšom vystúpení v meste Sanliurfa dodal, že zranených má Turecko vyše 80 000.

Šance na nájdenie preživších sa znižujú

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa a stovky následných otrasov zasiahli predovšetkým juh Turecka, pocítil ich však tiež severozápad Sýrie. Záchranári aj za medzinárodnej spolupráce stále prehľadávajú trosky domov, pričom operácií sa zúčastnil tiež slovenský tím, ktorý zatiaľ zachránil 12 ľudí. Šance na nájdenie ďalších preživších sú pomerne malé, aj vzhľadom na trvalo nízke teploty.

V Sýrii pátranie a humanitárne operácie komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia. Ťažký je prístup najmä do regiónov pod kontrolou povstaleckých skupín. Aj tam už pomoc v podobe stanov či prikrývok mieri, podľa záchranárskej organizácie Biele prilby, ktorá v oblastiach pôsobí, je však zatiaľ úplne nedostatočná.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok odhadol, že v Sýrii zemetrasenie pripravilo o strechu nad hlavou až 5,3 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet