Na hlavný obsah

Pre všetky pohoria na Slovensku platí mierne lavínové nebezpečenstvo

SHMÚ varuje aj pred silným vetrom v niektorých krajoch.

Pre všetky pohoria na Slovensku platí mierne lavínové nebezpečenstvo
Ilustračná snímka. Foto: Stredisko lavínovej prevencie HZS

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí i v nedeľu (19. 2.) pre všetky pohoria na Slovensku. Celkovo by malo počas dňa pribudnúť približne 10 centimetrov nového snehu. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínovú situáciu v polohách do 1 500 metrov bude ovplyvňovať hlavne dážď. Ten snehovú pokrývku premočí, čím sa zníži jej pevnosť. Môžu sa objaviť malé mokré lavíny alebo splazy. „Druhým lavínovým problémom je nový sneh, ktorý bude pribúdať hlavne v polohách nad 1 500 metrov nad morom, poobede už vo všetkých polohách,“ uviedol Krajčí.

Celkovo by počas dňa malo podľa neho pribudnúť približne 10 centimetrov nového snehu, ktorý bude sprevádzať vietor severozápadných smerov. „Na záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch môže vietor spolu s novým snehom vytvárať snehové dosky a vankúše menších rozmerov,“ doplnil.

V silnom severozápadnom prúdení postúpi do strednej Európy frontálny systém. Bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď. V polohách od približne 1 300 metrov, k večeru už v celom profile, sneženie.

Fúkať bude prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou päť až 13 metrov za sekundu (m/s), v nárazoch miestami 16 až 23 m/s, vo vyšších polohách 14 až 22 m/s, na hrebeňoch v nárazoch až okolo 33 m/s.

Snehová pokrývka sa v polohách do 1 500 metrov premočí, zmäkne a nebude veľmi vhodná na lyžovanie. Vo vyšších polohách pribudne nový sneh, ktorý bude previevať na južné, juhovýchodné a východné svahy, a teda bude veľmi nerovnomerne rozmiestnený.

„Celkovo neodporúčame pohyb vo vysokohorskom prostredí vzhľadom na dážď, zlú viditeľnosť, silný vietor a sneženie,“ dodal Krajčí.

Silný vietor a poľadovica

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa. V niektorých častiach Slovenska hrozí silný vietor, poľadovica i snehové jazyky a záveje.

So silným vetrom treba rátať najmä v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, ale aj v okresoch Kežmarok a Poprad. Vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu.

V Žilinskom kraji a v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad platia aj výstrahy pred vetrom na horách. V polohách nad pásmom lesa môže v nárazoch vietor dosiahnuť až 135 kilometrov za hodinu.

V nedeľu večer treba počítať aj s poľadovicou. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský, Prešovský a Žilinský kraj.

Už popoludní sa však na mnohých miestach môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje. Meteorológovia pred nimi varujú najmä na území Žilinského kraja a v niektorých okresoch Prešovského kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko