Na hlavný obsah

Prezident Biden prišiel na nečakanú návštevu Kyjeva

Oznámil nový balík vojenskej pomoci.

Prezident Biden prišiel na nečakanú návštevu Kyjeva
Americký prezident Joe Biden na stretnutí s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským. Foto: Twitter

Americký prezident Joe Biden prišiel do Kyjeva, aby sa stretol s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Informoval o tom britský denník The Guardian. V piatok (24. 2.) ubehne rok od momentu, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Zelenskyj na sociálnej sieti telegram zverejnil fotku s Bidenom. „Joe Biden, vitaj v Kyjeve. Tvoja návšteva je mimoriadne dôležitým znakom podpory pre všetkých Ukrajincov,“ napísal.

„V čase, keď sa svet pripravuje na výročie brutálnej invázie Ruska na Ukrajinu, som dnes v Kyjeve, aby som sa stretol s prezidentom Zelenským a opätovne potvrdil náš neochvejný záväzok k Ukrajine a jej demokracii, zvrchovanosti a územnej celistvosti,“ napísal Biely dom v oficiálnom vyhlásení.

Videá, ktoré z jeho návštevy zverejnili niektoré médiá, sprevádzajú zvuky sirén varujúcich pred rizikom ruského vzdušného úderu, ktoré v pondelok dopoludnia ukrajinské úrady vyhlásili pre celú krajinu. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o ruských vzdušných úderoch, píše Reuters.

Bidena videli blízko chrámu svätého Michala, americký prezident si uctil pamiatku padlých obrancov Ukrajiny za zvukov leteckého poplachu, opísal web Ukrajinska pravda.

Vojenská pomoc

Biden okrem iného vyhlásil, že Washington bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude treba. Avizoval ďalšiu americkú vojenskú pomoc napadnutej krajine v hodnote 500 miliónov dolárov (asi 470 mil. eur), ktorú Washington oficiálne oznámi v utorok (21. 2.). USA už skôr Ukrajine poskytli pomoc za viac ako 50 miliárd dolárov (47 mld. eur), poznamenala AP.

Zelenskyj uviedol, že s Bidenom hovorili o „zbraniach dlhého doletu a o zbraniach, ktoré môžu Ukrajine ešte dodať“. Nespresnil však žiadne nové záväzky, píše AP. Podľa nej má nová pomoc obsahovať muníciu pre húfnice, protitankové strely alebo radary pre sledovanie vzdušného priestoru, ale zrejme v nej nie sú nové moderné zbrane.

Zelenskyj podľa serveru RBK-Ukrajina označil Bidenovu návštevu v Kyjeve za najdôležitejšiu v histórii bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami.

„Táto prvá návšteva amerického prezidenta na Ukrajine po 15 rokoch je najdôležitejšia v histórii ukrajinsko-amerických vzťahov. Táto doba je najťažším obdobím, keď náš štát bojuje za svoju slobodu a slobodu všetkých Európanov, všetkých ľudí slobodného sveta,“ povedal Zelenskyj.

Dodal, že s americkým prezidentom viedol „vecné rozhovory“ a výsledky návštevy podľa neho budú poznať pri posilňovaní obranyschopnosti Ukrajiny.

Bidenova návšteva Kyjeva predchádza trojdňovej návšteve Poľska. Americký prezident sa má stretnúť s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a lídrami krajín Bukureštskej deviatky a diskutovať o pomoci Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet