Na hlavný obsah

Putin pred výročím invázie Ukrajiny opäť obvinil Západ. Netradične použil aj termín „vojna“

Urobil tak v prejave k ruskému federálnemu zhromaždeniu.

Putin pred výročím invázie Ukrajiny opäť obvinil Západ. Netradične použil aj termín „vojna“
Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje s prejavom o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu v Moskve v utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (21. 2.) vo svojom tradičnom prejave k ruskému federálnemu zhromaždeniu obvinil z rozpútania terajšieho konfliktu na Ukrajine Západ. Ten sa podľa neho snažil zničiť Rusko okrem iného ekonomickými sankciami a dodával Ukrajine zbrane.

Rusko sa naopak snažilo situáciu na Ukrajine vyriešiť mierovými prostriedkami a vojnu zastaviť, vyhlásil Putin. Prejav prenáša krátko pred prvým výročím nevyprovokovanej ruskej invázie na Ukrajinu.

Putin ruskú agresiu na Ukrajine označil termínom „vojna“, hoci zvyčajne o nej hovorí ako o špeciálnej vojenskej operácii. Rusko napadlo Ukrajinu vlani 24. februára. Vojna si odvtedy vyžiadala životy tisícov ukrajinských civilistov, milióny ďalších ľudí vyhnala z domovov a spustošila ukrajinské mestá.

„To Západ rozpútal vojnu. Rusko používa silu, aby ju zastavilo,“ vyhlásil Putin v prejave, v ktorom sa podľa skorších očakávaní pokúsil obhájiť ruský vpád na Ukrajinu.

Rovnako ako aj v skorších prejavoch zopakoval, že jednou z motivácií Moskvy bolo ochrániť rusky hovoriacich obyvateľov ukrajinského Donbasu, ktorí podľa neho čelili od roku 2014 útlaku. V tomto roku tu proruskí separatisti vyhlásili dva štátne útvary, ktoré Rusko vlani krátko pred vpádom na Ukrajinu uznalo.

Putin v utorok tiež zdôraznil, že Západ, ktorý sa podľa neho Rusko snaží zničiť, nemôže uspieť. „Musí pochopiť, že poraziť Rusko na bojisku nemožno,“ uviedol Putin. Ruský prezident tak podobne ako v minulosti poukázal na veľkosť a silu ruskej armády, ktorá sa ale podľa hodnotenia západných vojenských analytikov na Ukrajine zápasí so zásadnými problémami a čelí obrovským stratám.

Odolávanie ekonomickým sankciám?

Rusku sa zatiaľ darí odolávať aj ekonomickým sankciám uvaleným Západom, tvrdil tiež Putin. „Vstúpili sme do nového cyklu hospodárskeho rastu,“ vyhlásil. Ruský akciový trh na jeho slová o dobrej kondícii ruského hospodárstva reagoval rastom, podotkla agentúra TASS.

Medzinárodný menový fond (MMF) koncom januára vo svojom aktualizovanom globálnom hospodárskom výhľade odhadol, že ruská ekonomika vlani klesla o 2,2 percenta po náraste o 4,7 percenta v predchádzajúcom roku.

V tomto roku fond očakáva nárast ruskej ekonomiky ekonomiky o 0,3 percenta, zatiaľ čo v októbri predpovedal pokles o 2,3 percenta.

Putin okrem toho sľúbil rozvoj ruskej verejnej infraštruktúry vrátane ciest a prístavov na Sibíri a ruskom Ďalekom východe a zavedenie plynu do škôl a nemocníc. Šéf Kremľa tiež hovoril o potrebe sociálnej podpory vojnových veteránov a rodín padlých.

Ruské štátne médiá, ktoré vysielajú Putinov prejav, sa potýkali s výpadkami. Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že ich zapríčinili kybernetické útoky typu DDoS.

Najdôležitejšie Putinove výroky sa mali v reálnom čase objavovať na digitálnych obrazovkách umiestnených na hlavných uliciach ruských miest s viac ako miliónom obyvateľov, uviedla ešte pred začiatkom prejavu agentúra TASS.

Ulice v centre Moskvy blízko historického obchodného centra Gostinnyj dvor, ktoré si Putin zvolil za miesto prejavu, sú od rána zatvorené. Hostia v sále, medzi ktorými sú aj účastníci bojov na Ukrajine, sa museli pred utorkovým prejavom izolovať a podrobiť sa testu na koronavírus.

Pri vchode do budovy sa im tiež merala teplota, opísal spravodajský portál Meduza.

Podľa ruských zákonov musí prezident krajiny predniesť posolstvo federálnemu zhromaždeniu každoročne. Naposledy ale Putin vystúpil s týmto prejavom v apríli v roku 2021. V minulom roku bol prejav odložený.

Sullivan: Putinove vyhlásenia sú absurdné

Putinovo vyhlásenie, že Rusko bolo ohrozované Západom označil poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan za absurdné. „Nikto na Rusko neútočí. Predstava, že Rusko čelilo nejakej vojenskej hrozbe od Ukrajiny alebo kohokoľvek iného, je svojím spôsobom absurdná,“ uviedol.

Sullivan za agresora označil šéfa Kremľa. „Táto vojna bola voľbou. Putin si zvolil boj. Mohol si zvoliť nebojovať. Aj teraz sa môže rozhodnúť, že ju skončí,“ vyhlásil.

„Ak Rusko prestane vo vojne na Ukrajine bojovať a stiahne sa domov, vojna sa skončí. Ak však prestane bojovať Ukrajina a Spojené štáty a koalícia jej prestanú v boji pomáhať, Ukrajina zmizne z mapy,“ vyhlásil poradca Bieleho domu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet