Na hlavný obsah

Rómovia sú v trestných konaniach často diskriminovaní

Mnohé orgány súdnictva sú poznačené inštitucionálnym rasizmom.

Rómovia sú v trestných konaniach často diskriminovaní
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Českí a slovenskí Rómovia sú diskriminovaní na všetkých úrovniach trestných konaní. Vyplýva to z výskumných správ a množstva prípadov Európskeho centra pre práva Rómov, ktoré dokazujú, že orgány trestného súdnictva poznačuje inštitucionálny rasizmus.

Existuje tiež údajne oficiálna tolerancia kultúry beztrestnosti, pokiaľ ide o zlé zaobchádzanie s Rómami. Na väčšine prípadov s centrom spolupracoval aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý upozorňuje na potrebu zmien v tejto oblasti. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Rómovia sú nadmerne zastúpení v systéme trestného súdnictva, tvrdí Európske centrum pre práva Rómov na základe rozhovorov s rómskymi respondentmi, políciou, sudcami, prokurátormi a obhajcami.

Podľa centra za to môže pretrvávajúce rasové profilovanie a nadmerná kontrola rómskych komunít zo strany polície. Spomína sa aj sociálne vylúčenie a vyššia miera chudoby a nedostatočné využívanie alternatívnych trestov. Ale aj prezumpcia viny zakorenená v stereotypoch, ktoré spájajú Rómov s kriminalitou.

Policajní špecialisti

Rezort vnútra reaguje, že v rómskych komunitách pôsobia policajní rómski špecialisti a svojím osobitným prístupom plnia úlohy Policajného zboru. „Aj v tomto prostredí pomáhajú a chránia. Napríklad v prípadoch úžery, kde v čase krízy občania hľadajú východisko z nepriaznivej finančnej situácie požičiavaním si peňazí za nevýhodných podmienok,“ priblížila hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Dodáva, že vykonávajú aj prevenciu, aby sa občania nestali obeťou úžery. V snahe potlačiť protirómsky rasizmus a zvýšiť povedomie o radikalizme a extrémizme sa prijali viaceré opatrenia, vrátane pravidelných školení o protirómskom rasizme pre právnikov či sudcov.

Napriek tomu podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Jána Hera treba zmenu. „Zavedenie viacerých opatrení, ktoré sú však na odbornú diskusiu. Jedným by napríklad mohlo byť rozšírenie pôsobnosti Centra právnej pomoci pre oblasť trestného konania,“ dodal Hero.

Podľa riaditeľky Centra právnej pomoci Zuzany Števulovej by si takýto návrh vyžadoval dlhodobú a odbornú diskusiu. „Bolo by treba vyjasniť množstvo komplexných otázok vrátane otázky posilnenia personálnych a rozpočtových kapacít Centra právnej pomoci,“ vysvetlila.

V súčasnosti na Slovensku pokračuje tematické kvalitatívne zisťovanie, ktoré sa týka napríklad zlého zaobchádzania pri výkone verejnej moci vo vzťahu k Rómom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál