Na hlavný obsah

Čisto rómska škola je problém, rozhodol Najvyšší súd SR

Aktivisti považujú tento rozsudok za prelomový.

Čisto rómska škola je problém, rozhodol Najvyšší súd SR
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najvyšší súd (NS) SR rozhodol, že vzdelávanie v čisto rómskej škole v Starej Ľubovni, je nezákonná segregácia. Tento rozsudok považujú aktivisti za prelomový. Primátor aj učitelia však odmietajú akékoľvek cielené oddeľovanie rómskych detí od majority.

Základnú školu v mestskej časti Podsadek navštevuje viac ako 400 výlučne rómskych detí. Aktivisti zažalovali štát a mesto Stará Ľubovňa pre možnú nezákonnú segregáciu. Sedem rokov trvajúce „súdne ťahanice“ skončili na NS SR.

„Súd konštatuje, že vzdelávaním rómskych detí v škole navštevovanej výlučne rómskymi žiakmi postavenej v blízkosti marginalizovanej rómskej komunity, tak došlo k segregácii,“ uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Jedná sa o prelomový rozsudok, kedy vôbec prvýkrát v histórii Slovenska NS SR povedal, že vzdelávanie čisto rómskych detí na rómskej škole je nezákonné,“ priblížila advokátka Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Mesto rozhodnutie rešpektuje

Mesto rozsudok rešpektuje, ale segregáciu dlhodobo popiera. Ide o spádovú školu a deti sem cielene nezvážajú.

„O tom, kde budú deti chodiť, nerozhoduje ani riaditeľ školy, ani primátor, a dokonca ani minister školstva. Rozhoduje o tom rodič,“ uviedol primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre rodičov sú to náklady navyše na cestovanie do mesta a obava o deti. Nerozumejú, prečo majú deti dochádzať keď majú školu „pod oknami“. Najbližšia škola pri rómskej osade však podľa aktivistov a NS SR nie je vždy tou správnou školou.

„Upravovať školské obvody tak, aby sme naplnili literu antidiskriminačného zákona, sa nám zdá nepoctivé a nešťastné voči deťom. Naším prvoradým cieľom je, aby deti chodili do školy,“ skonštatoval primátor Tomko.

Štát a mesto musia prijať desegregačný plán. Teda nastaviť školské obvody tak, aby sa deti premiešali. Mesto však upozorňuje, že na to nemá v školách kapacity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny