Na hlavný obsah

Rusko vojnu proti Ukrajine nikdy nevyhrá, vyhlásil Biden

Rusom odkázal, že Západ sa ich nesnaží ovládnuť.

Rusko vojnu proti Ukrajine nikdy nevyhrá, vyhlásil Biden
Americký prezident Joe Biden počas prejavu vo Varšave. Foto: Profimedia

Spojené štáty a ďalšie krajiny nepoľavia vo svojej podpore Ukrajiny a Rusko nikdy nevyhrá svoju vojnu proti susednej krajine. Takýto odkaz v utorok (21. 2.) vyslovil americký prezident Joe Biden, ktorý vo svojom prejave vo Varšave takmer rok po ruskej invázii ocenil odvahu Ukrajincov a jednotu Severoatlantickej aliancie (NATO). Rusom odkázal, že Západ sa ich nesnaží ovládnuť.

„Nikto by o tom nemal pochybovať. Naša podpora Ukrajine sa nezníži. NATO sa nerozdelí a my nepodľahneme únave… Ukrajina nikdy nebude víťazstvom pre Rusko. Nikdy,“ povedal Biden na pódiu v záhradách kráľovského zámku v poľskom hlavnom meste.

Šéf Bieleho domu dodal, že svet sa pred rokom pripravoval na pád Kyjeva, ale po roku vojny zostáva ukrajinské hlavné mesto slobodné, zatiaľ čo NATO je „jednotnejšie ako kedykoľvek predtým“.

Biden vo svojom prejave opísal „zverstvá“ spáchané ruskými jednotkami na Ukrajine, od ktorých „nikto nemôže odvrátiť zrak“. Povedal, že Rusi útočia na civilistov a kradnú ukrajinské deti v snahe ukradnúť krajine budúcnosť. Podobne ako počas svojho minuloročného prejavu vo Varšave sa Biden obrátil priamo na Rusov s odkazom, že Západ pred ruskou inváziou neplánoval útok na ich vlasť a nesnažil sa Rusko ovládnuť.

Pred Bidenom vystúpil na pódium poľský prezident Andrzej Duda, ktorý vyzval lídrov všetkých európskych krajín a krajín NATO, aby vytrvalo podporovali Ukrajinu a dodávali vojenskú pomoc bojujúcej krajine. „Neváhajte, nemajte strach,“ vyhlásil Duda. Ukrajina podľa neho musí vojnu vyhrať a Rusko musia potrestať za „imperiálne ambície“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet