Na hlavný obsah

Rusko vykonalo zrejme neúspešný test balistickej rakety

A to v čase, keď bol americký prezident v Kyjeve.

Rusko vykonalo zrejme neúspešný test balistickej rakety
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko vykonalo test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorý zrejme dopadol neúspešne. Stalo sa tak v čase, keď americký prezident Joe Biden v pondelok (20. 2.) navštívil Ukrajinu.

V utorok (21. 2.) o tom informovala stanica CNN s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou.

Rusko vopred informovalo Spojené štáty o raketovom teste prostredníctvom dekonfliktných liniek alebo cez komunikačné linky s ruskou armádou, povedal jeden zo zdrojov. Druhý nemenovaný predstaviteľ USA uviedol, že tento test nepredstavoval pre Spojené štáty riziko. Dodal, že Washington toto konanie Moskvy nevyhodnotil ako eskaláciu.

Rusko raketu v minulosti už úspešne testovalo

Obaja uviedli, že test superťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety novej generácie typu Sarmat, ktorá je schopná niesť viacero jadrových hlavíc, pravdepodobne zlyhal.

Rusko túto raketu v minulosti už úspešne otestovalo, vrátane vlani v apríli, len dva mesiace po spustení vojenskej invázie na Ukrajinu.

Ak by pozitívne dopadol aj pondelkový test, ruský prezident Vladimir Putin by ho podľa predstaviteľov USA spomenul vo svojom utorkovom prejave o stave krajiny. To sa však nestalo.

Šéf Kremľa ale v príhovore oznámil rozhodnutie odstúpiť od Dohody o znížení počtu strategických zbraní. Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet