Na hlavný obsah

Štáb RTVS hlási z Kyjeva pokojné ráno. Bezpečnostný analytik varuje, že ruské údery môžu prísť neskôr

Posledné letecké poplachy hlásili ešte pred polnocou.

Štáb RTVS hlási z Kyjeva pokojné ráno. Bezpečnostný analytik varuje, že ruské údery môžu prísť neskôr
Žena stojí pod ukrajinskou vlajkou pred Chrámom svätej Sofie v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Noc na Ukrajine bola pokojná. V piatok (24. 2.) o tom informovala redaktorka RTVS Karolína Kučerová, ktorá sa nachádza priamo v Kyjeve. Spojenie s ňou ráno nadviazala moderátorka Iveta Vanková v mimoriadnom tematickom vysielaní spravodajského okruhu :24 pri príležitosti výročia vojny na Ukrajine.

V čase spojenia povedala, že „doteraz neboli žiadne poplachy a sirény sa nerozozvučali.“ Špecifikovala, že pokojná noc nebola len v Kyjeve, ale aj na celej Ukrajine, pričom posledné letecké poplachy hlásili ešte pred polnocou v Charkove, Chersone, Dnipre či v Sumskej, Doneckej a Záporožskej oblasti, výbuchy hlásili v Kramatorsku.

„Piatkový deň sa bude skôr niesť v duchu tichých jednotlivých spomienok a modlitieb, v kostoloch budú spomienkové omše. Na Ukrajine už rok platí stanné právo a hromadné akcie sú zakázané. Preto nič v Kyjeve neočakávame,“ ozrejmila.

Na otázku moderátorky, či bola pokojná noc prekvapením, bezpečnostný analytik Vladimír Bednár v štúdiu odpovedal, že „ešte to vôbec nič nemusí znamenať“. Ruské údery podľa neho môžu prísť v neskorších hodinách.

„Už snáď dva či tri týždne dozadu som hovoril, aby sme nečakali nijaký deň D. To znamená deň, kedy sa začne diať niečo veľké. Ruská zimná ofenzíva už začala a beží. Rusi sústreďujú letecké sily, ale neočakávame niečo spektakulárne, že sa to odlíši od bežného priebehu,“ povedal generál vo výslužbe Pavel Macko po otázke, či by prekvapením nebol ani útok v piatkovú noc.

Viac si pozriete vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet