Na hlavný obsah

Šéf britskej diplomacie pre RTVS: Ukrajina musí v tejto vojne zvíťaziť

Dúfa, že sa jej to aj s podporou Spojeného kráľovstva skôr či neskôr podarí.

Šéf britskej diplomacie pre RTVS: Ukrajina musí v tejto vojne zvíťaziť
Na snímke britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Foto: TASR/AP

Nesmieme dovoliť agresorovi, aby sa zmocnil územia svojho suseda použitím sily. Uviedol to britský minister zahraničných vecí James Cleverly v rozhovore s redaktorom RTVS Viliamom Ovsepianom pre Rádio Slovensko a mimoriadne vysielanie spravodajskej stanice :24 pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine.

Dúfa, že vojna skončí čoskoro. Ruský prezident Vladimir Putin je podľa neho agresor a túto vojnu si vybral sám. „Momentálne nevidíme ani nepočujeme od neho nič, čo by nás prinútilo veriť, že to myslí vážne s dovedením tejto vojny do riadneho konca,“ dodal.

Preto podľa slov šéfa britskej diplomacie „Spojené kráľovstvo a spojenci v NATO pracujú na podpore Ukrajiny pri obrane proti tomuto útoku“. Viac sa dočítate v celom rozhovore nižšie.


Vyzerá to tak, že Kremeľ nemá záujem ukončiť vojnu. Naopak, jeho predstavitelia hovoria, že vojenské manévre ešte zintenzívnia. Môžeme podľa vás očakávať koniec vojny v blízkej budúcnosti? Alebo budeme svedkami dlhej vojny na Ukrajine?

Je veľmi ťažké predpovedať, ako sa bude akýkoľvek konflikt vyvíjať, no pri tomto obzvlášť je to ťažké. Osobne dúfam, že sa táto vojna čoskoro skončí.

Zomreli alebo utrpeli zranenia desaťtisíce Ukrajincov a platí to aj pre ruskú stranu. Chceme, aby sa táto vojna skončila.

Je však nesmierne dôležité, aby sme si pamätali, že Ukrajina musí v tejto vojne zvíťaziť, nemôžeme dovoliť agresorovi, aby sa zmocnil územia svojho suseda použitím sily a aby to bolo odmenené. Ukrajina musí vyhrať. A dúfam, že s aj s našou podporou skôr či neskôr vyhrá.

Vladimir Putin vo svojom veľkom príhovore obvinil západné štáty, že ho donútili zaútočiť na Ukrajinu. Môžeme očakávať nejaké rokovania s prezidentom Putinom v blízkej budúcnosti napriek týmto slovám?

Pravdou ale je, že Putin si vybral túto vojnu sám. Znovu a znovu útočil na svojich susedov vo východnej Európe. Hovorím o Gruzíncoch a Moldavcoch. Samozrejme, pokiaľ ide o Ukrajinu, videli sme anexiu Krymu a útoky na oblasti na východe.

Putin je teda agresor. Nikto ho k tomu nenútil. Toto bola vojna voľby. Momentálne nevidíme ani nepočujeme od neho nič, čo by nás prinútilo veriť, že to myslí vážne s dovedením tejto vojny do riadneho konca.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP

Musíme ho teda do tejto pozície dotlačiť my a musíme k tomu pomôcť aj Ukrajincom, aby si uvedomil, že musí túto vojnu ukončiť. Preto Spojené kráľovstvo a naši spojenci v NATO pracujú na podpore Ukrajiny pri obrane proti tomuto útoku.

Ak Západ dodá Ukrajine bojové stíhačky, akú môžeme očakávať odpoveď z Ruska? Môže nasadiť ešte ťažšiu bojovú techniku?

Putin eskaloval túto vojnu svojím rozhodnutím. Tvrdí, že to robí v reakcii na akcie iných ľudí. V skutočnosti je to naopak. Podporujeme Ukrajinu, dodávame jej moderné štandardné zbrane a muníciu NATO, pretože Rusko ju napadlo.

Rusko situáciu eskalovalo, Rusko posielalo rakety do civilných oblastí. Rusko vraždí a brutálne týra civilistov. A Rusko ničí kritickú infraštruktúru, ktorú Ukrajina potrebuje na prežitie.

Takže reagujeme na ruskú agresiu, ruskú eskaláciu, pretože chceme, aby Ukrajina mala nástroje, ktoré potrebuje na svoju obranu.“

Rusko spôsobilo na Ukrajine obrovské škody. Putinove strely zničili výrobu energie a vodovodné potrubia. To všetko treba opraviť a je jasné, že väčšina financií by mala pochádzať z krajiny, ktorá škody spôsobila.

Samozrejme, budeme hovoriť o tom, ako financovať obnovu Ukrajiny. Našou prioritou je však momentálne doviesť túto vojnu do spravodlivého a rýchleho konca.

Vidíme, že sankcie proti Rusku neboli natoľko účinné, ako sa plánovalo. Aké ďalšie možnosti sú na stole?

Sankcie nemajú okamžitý účinok a je potrebné ich vymáhať. Boli sme však svedkami obrovského poklesu ruského hospodárstva, najmä pre mechanizmus cien ropy, kde sme zabránili Rusku získať časť peňazí z vývozu ropy a plynu. To bolo obzvlášť vplyvné.

Na snímke je Cleverlyho citát: Ukrajina musí v tejto vojne zvíťaziť, nemôžeme dovoliť agresorovi, aby sa zmocnil územia svojho suseda použitím sily a aby to bolo odmenené. Ukrajina musí vyhrať. A dúfam, že s aj s našou podporou skôr či neskôr vyhrá.
   Foto: TASR/AP

Budeme však ďalej tlačiť. Spolupracovať s našimi priateľmi a spojencami, aby sme zabezpečili, že Rusko nebude mať toľko peňazí, koľko chce. Obmedzíme jeho zdroje, ktoré môže použiť na nákup zbraní a streliva proti Ukrajincom.

Spojené kráľovstvo zohráva nesmierne dôležitú úlohu už od začiatku konfliktu, napríklad posilňuje východné krídlo NATO a pomáha Ukrajine. Aké ďalšie možnosti pomoci sú na stole z pohľadu Spojeného kráľovstva?

Naše vzťahy so spojencami v NATO aj s vami z východného krídla, sú pre nás neuveriteľne dôležité. Chceme zabezpečiť, aby sa naši priatelia v aliancii cítili bezpečne. Stabilizácia situácie na Ukrajine je toho dôležitou.

Pomôžeme teda Ukrajincom vyhrať túto vojnu, ale musíme tiež nájsť spôsoby, ako zabezpečiť, aby bola Ukrajina ekonomicky stabilná a vojensky bezpečná.

Toto budú dlhodobejšie ciele, na ktorých budeme pracovať a rozhovory budeme o tom diskutovať v úzkej spolupráci s našimi partnermi v celej Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet