Na hlavný obsah

V pondelok ráno treba počítať s poľadovicou takmer na celom Slovensku

SHMÚ varuje aj pred silným vetrom na horách.

V pondelok ráno treba počítať s poľadovicou takmer na celom Slovensku
Na ilustračnej snímke sa deti šmýkajú na zamrznutom chodníku. Foto: TASR/AP

V pondelok (20. 2.) v ranných hodinách treba počítať s poľadovicou na cestách takmer na celom Slovensku. Výnimku tvorí pár okresov na západe krajiny. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od pondelkového rána v okrese Poprad. Od 13.00 h sa má ešte viac rozfúkať a meteorológovia pre túto lokalitu vydali výstrahu druhého stupňa.

„V okrese Poprad sa ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 – 90 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 60 kilometrov za hodinu,“ uviedli meteorológovia.

Od 13.00 h platí výstraha prvého stupňa pred vetrom aj v okresoch Námestovo, Tvrdošín a Kežmarok.

Pozor aj na silný vietor na horách

Okrem toho vydal SHMÚ od 12.00 h výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom na horách v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín a Poprad.

V týchto okresoch sa na horách v polohách nad približne 1500 metrov očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 – 160 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 90 – 105 kilometrov za hodinu, t. j. silná až mohutná víchrica.

Meteorológovia vydali aj druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z topiaceho sa snehu. Platí pre okres Košice-okolie a rieku Hornád. Výstraha prvého stupňa platí pre okres Vranov nad Topľou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko