Na hlavný obsah

Vrah z Buffala dostal doživotie bez možnosti predčasného prepustenia

Payton Gendron má 19 rokov.

Vrah z Buffala dostal doživotie bez možnosti predčasného prepustenia
Na archívnej snímke zo 14. mája 2022 Payton Gendron. Foto: TASR/AP

Strelec z amerického Buffala devätnásťročný Payton Gendron v stredu (15. 2.) dostal doživotný trest odňatia slobody. Nemá možnosť predčasného prepustenia. Gendron sa už na jeseň priznal, že v máji minulého roka zastrelil desať ľudí čiernej pleti a troch ďalších zranil.

Mladíka odsúdili okrem iného za viacnásobnú vraždu, terorizmus motivovaný nenávisťou a ďalších 13 trestných činov. Informujú o tom americké médiá.

Súd v Buffale mal strelca odsúdiť už pred 17.00 h SEČ, pred prečítaním rozsudku však niekto z obecenstva v súdnej sieni vybehol smerom ku Gendronovi a bol zastavený policajtom. Gendron aj dotyčný boli neskôr vyvedení zo sály.

Na strelca na súde ktosi „vybehol“ vo chvíli, keď mu jedna z pozostalých Barbara Mappsová vyčítala, že zabil jej 72-ročnú sestru. „Nevieš, čím si prechádzame!“ kričal na odsúdeného muž, zatiaľ čo ho zo siene vyvádzali policajti, píše agentúra AP.

„Rozumiem tým emóciám, rozumiem aj tomu hnevu. Ale nemôžeme im dať priechod v súdnej sieni,“ reagovala sudkyňa Susan Eaganová, ktorá proces na krátku chvíľu odročila.

Na súde dnes boli okrem Mappsovej aj ďalší pozostalí. „Máme na sebe červené a čierne oblečenie. Rudou ako krv našej rodiny a komunity, ktorú prelial, a čiernou, pretože stále trúchlime,“ vyhlásila Kimberly Salterová, vdova po Aaronovi Salterovi, zastrelenom členovi ochranky obchodu. Kým Salterová hovorila, Gendron sa z miesta obhajoby pozeral priamo na ňu, opisuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet