Na hlavný obsah

Čaputová privítala na Slovensku nového českého prezidenta Petra Pavla

Ide o jeho prvú zahraničnú cestu po nástupe do funkcie.

Čaputová privítala na Slovensku nového českého prezidenta Petra Pavla
Nový český prezident Petr Pavel pricestoval v pondelok na nástupnú návštevu Slovenska. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v pondelok (13. 3.) dopoludnia na dvojdňovej návšteve Slovenska nového českého prezidenta Petra Pavla. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu po minulotýždňovom nástupe do funkcie.

Hlavy štátov si po rokovaniach v Prezidentskom paláci uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja v Bratislave. Večer sa stretnú na spoločnej diskusii v Slovenskom národnom divadle.

Český prezident spolu s manželkou Evou Pavlovou si v Bratislave tiež uctia pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj pamiatku obetí teroristického útoku na Zámockej ulici.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Iveta Vanková:

Pondelkový program českého prezidenta zahŕňa aj stretnutie s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. Na druhý deň sa zíde s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa minulý týždeň stal zložením prezidentského sľubu štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky. Pavel zvíťazil v januárových prezidentských voľbách, kde v druhom kole porazil Andreja Babiša. Do volebného štábu mu osobne prišla zagratulovať aj Čaputová.

Spoločné zahraničné cesty

Prezidentka SR po stretnutí s Pavlom zdôraznila, že obaja spolu zdieľajú množstvo spoločných názorov a spoločných hodnôt. „To je najlepší základ pre ďalšiu spoluprácu. Okrem mnohých vecí, ktoré nás spájajú, sú aj témy, ktoré sú našimi spoločnými výzvami, jednou z nich je aj geopolitická situácia,“ vyhlásila Čaputová.

„Veľmi si vážim to, že moja prvá zahraničná cesta smerovala na Slovensko, ako sa v minulosti stalo už tradíciou. Vzťahy medzi našimi krajinami sú nadštandardné. Mám radosť z toho, že na množstvo problémov sa pozeráme skoro rovnako a to vytvára priestor na spoluprácu v mnohých oblastiach,“ vyhlásila česká hlava štátu Petr Pavel.

Prezidentka Čaputová sa poďakovala Česku za to, že dohliada na bezpečnosť slovenského vzdušného priestoru. S Petrom Pavlom sa rozprávali aj o energetickej kríze a o tom, že Slovensko a Česko by mali rozšíriť spoluprácu aj v tejto oblasti – napríklad čo sa týka podpory obnoviteľných zdrojov.

Názorový súlad medzi oboma hlavami štátov vládne aj pri téme podpory Ukrajiny. Tá je podľa nich dôležitá aj pre bezpečnosť ostatných európskych krajín. Hovorili aj o možnosti spoločných zahraničných ciest, dotkli sa aj možnej spoločnej cesty na Ukrajinu v apríli.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu prezidentky SR Zuzany Čaputovej a prezidenta ČR Petra Pavla po spoločnom rokovaní:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko