Na hlavný obsah

Ceny paradajok môžu začať klesať. Na pulty sa po zime vracajú tie slovenské

Pestovateľov trápia aj dovozové rajčiny.

Ceny paradajok môžu začať klesať. Na pulty sa po zime vracajú tie slovenské
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do obchodov sa po výpadku opäť dostávajú slovenské paradajky. Väčšina pestovateľov zimnú produkciu v skleníkoch pre vysoké ceny energií obmedzila. Teraz sa zhodujú, že ceny paradajok môžu klesať.

Rastliny na farme v Kameničanoch pri Ilave uplynulé mesiace dávku z umelého svetla, ako v minulých rokoch, potrebnú na rast nedostali. V decembri, januári a februári tam nezbierali úrodu. Prvé plody dozrievajú teraz.

„Tým, že sme celú zimu nesvietili počas dlhých nocí, keď bol nočný čas, tma, sme začali zbierať teraz. Je to vysokou cenou elektriny, ktorá sa nevyplatila,“ vysvetlil Michal Mucska, vedúci obchodu na farme v Kameničanoch.

„Fakt, že mali vysoké náklady na výrobu zimných paradajok, bol dôvodom, prečo väčšina pestovateľov upustila od produkcie zimných paradajok. Pretože väčšina by sa v obchodoch stala takmer nepredajnou. Momentálne sa naši pestovatelia začínajú naspäť vracať k tomuto segmentu,“ spresnila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktorky Jana Obrancová a Dominika Kusá:

Slovenské rajčiny

Nájsť slovenskú paradajku na pultoch počas zimy bola skôr rarita. Výpadok mali aj tie z dovozu. Tým neraz cena za kilogram atakovala aj 19 eur. V Levických skleníkoch však fungovali bez prestávky. Rajčiny mali už vo februári.

„Na trhu nebolo vôbec paradajok. Aj naše ceny rástli na rekordné úrovne,“ priblížil Matúš Jančura, pestovateľ paradajok v skleníkoch v Leviciach. Pestovatelia majú pre zákazníkov pozitívne správy. Ceny rajčín budú klesať.

„My tvoríme 20 percent trhu, ďalších 80 percent sa pridá. Bude to tlak na ceny. Myslíme si však, že ceny nebudú dosahovať úrovne minulého roka, ani tie letné. Budú zrejme trochu vyššie,“ dodal Jančura.

Pestovateľov trápi stúpajúci import rajčín zo zahraničia. Minulý rok na Slovensko doviezli plody za viac ako 51 miliónov eur. Pomohlo by, ak by zákazníci viac vyhľadávali slovenské paradajky. Vyznačujú sa lepšou kvalitou a chuťou, keďže po dozretí putujú hneď na pulty a nedozrievajú v kamiónoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko