Na hlavný obsah

Cena masla sa po mesiacoch zdražovania začína stabilizovať. Môže za to nižšia cena smotany a mlieka

Výraznejšie zlacňovanie by sa mohlo ukázať v polovici roka.

Cena masla sa po mesiacoch zdražovania začína stabilizovať. Môže za to nižšia cena smotany a mlieka
Ilustračná snímka masla. Foto: Unsplash

Cena masla sa po mesiacoch zdražovania začína stabilizovať. V niektorých obchodoch klesla cena aj o 40 percent. Dôvodom je najmä zníženie ceny za komoditu u smotany a mlieka.

Viceprezident zväzu obchodu pripomína, že v zime sa ich cena pravidelne zníži. Podľa analytika sa zlacňovanie niektorých potravín prejavuje aj v zahraničí. U nás by sa výraznejšie znižovanie cien mohlo ukázať v polovici roka. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

V posledných masiacoch sa cena čerstvého masla v niektorých prípadoch vyšplhala aj nad štyri eurá pri 250 gramovej kocke. Postupne sa cena začína stabilizovať a v akcii sa dá kúpiť aj o polovicu lacnejšie.

Očakáva sa zastabilizovanie cien

Šéf Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič verí, že trend znižovania cien bude pokračovať. „Momentálne očakávame postupné zastabilizovanie tejto ceny. Pokiaľ sa nestane niečo výrazné, tak by mohla mať aj väčšiu trvácnosť,“ priblížil.

Dôvodom lacnejšieho masla je najmä nižšia cena smotany. „V zimnom období mali dojnice v mlieku vyšší podiel tuku. Automaticky viac tuku znamená nižšiu cenu. Musíme však upozorniť, že toto nie je trvalý stav, pretože cena masla má kolísavý stav počas roka,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Konečnú cenu potravín v obchodoch ovplyvňujú mnohé iné faktory, napríklad aj ceny energií či dopravy. Tie v poslednom čase tiež výrazne stúpli. Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák tvrdí, že aj tento trh sa pomaly stabilizuje, čo sa neskôr pretaví do postupného zlacňovania potravín.

„Všetky tieto faktory budú spôsobovať postupné upokojovanie cien potravín a zvoľňovanie ich rastu. Citeľnejšie môžu tento vývoj spotrebitelia vnímať približne od polovice tohto roka,“ vysvetlil.

Prudké zníženie cien sa neočakáva

Viceprezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak však upozorňuje, že zákazníci nemôžu očakávať prudké zníženie cien. „Je to potešujúce, ale určite neklesnú na ceny pred krízou, ktorú zapríčinila energetická kríza,“ skonštatoval.

Podľa analytika by sa mohla postupne upraviť aj cena obilnín. Lacnejšie by sme tak nakúpili nie len chlieb, alebo cestoviny ale napríklad aj mäso a mäsové produkty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika