Na hlavný obsah

Boj proti TikToku sa stupňuje. Zisťovali sme, či sa pripoja aj slovenskí politici, ktorí tam žnú úspech

Rozruch okolo aplikácie neutícha.

Boj proti TikToku sa stupňuje. Zisťovali sme, či sa pripoja aj slovenskí politici, ktorí tam žnú úspech
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozruch okolo aplikácie TikTok neutícha. Na konci februára začali krajiny a inštitúcie obmedzovať používanie tejto sociálnej siete na služobných zariadeniach štátnych zamestnancov.

Dôvodom sú obavy o kybernetickú bezpečnosť. Vlády jednotlivých krajín Čínu podozrievajú, že prostredníctvom tejto sociálnej siete získava citlivé informácie o jej používateľoch. Majiteľom TikToku je totiž čínska spoločnosť ByteDance.

K opatreniam už v piatok (24. 3.) pristúpili aj na Slovensku. V parlamente zakázali používanie tejto aplikácie. V celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady (NR) SR bude TikTok blokovaný. Zamestnancom kancelárie zakázali používať aplikáciu na všetkých zariadeniach parlamentu.

„Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedá primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby,“ vysvetlil opatrenie vedúci kancelárie parlamentu Daniel Guspan.

Inak je však u nás ticho. Kompetentné úrady nevydali žiadne aktualizované stanovisko. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) sa venoval TikToku ešte v lete roku 2020. „Čiže takmer tri roky predtým, ako túto tému otvorili bez bližšieho vysvetlenia európske inštitúcie a český NÚKIB,“ uviedol hovorca úradu Peter Habara.

„Všeobecne neodporúčame používať akékoľvek aplikácie, ktoré nemajú transparentne definované, ako spracúvajú, uchovávajú a distribuujú osobné aj používateľské informácie,“ dodal.

Habara zdôraznil, že používatelia by si mali v prípade ktorejkoľvek aplikácie či služby pozorne prečítať všeobecné obchodné podmienky, resp. podmienky používania daného produktu.

Slovenskí politici na TikToku

Najsledovanejším slovenským politikom na TikToku je Peter Pčolinský (Sme rodina) s 22 800 sledovateľmi. Aplikáciu má podľa vlastných slov nainštalovanú len na súkromnom telefóne. „TikTok zbiera tie isté informácie ako Facebook, Whatsapp či Instagram, takže v tejto chvíli neuvažujem, že si ho odinštalujem. V prípade ak sa situácia zmení, urobím to,“ uviedol pre spravodajský web RTVS.

Hnutie OĽANO svojim členom odporučilo nepoužívať predmetnú aplikáciu na služobných zariadeniach. „Zároveň sme im odporučili prehodnotiť celkové využívanie tejto aplikácie. Finálne rozhodnutie však nechávame na uvážení jednotlivých predstaviteľov hnutia,“ uviedol hovorca strany Matúš Bystriansky.

Strana Za ľudí nemá aplikáciu TikTok nainštalovanú na služobných zariadeniach. „Svojim členom a zamestnancom neodporúčame používať aplikácie, ktoré nemajú transparentne definované, ako spracúvajú, uchovávajú a distribuujú osobné aj používateľské informácie,“ informovalo tlačové oddelenie Za ľudí.

Strana bude zároveň pozorne sledovať odporúčania NBÚ k tejto aplikácii a podľa toho pristúpi k jej využívaniu.

Sme rodina aplikáciu zo služobných zariadení vymazala

Strana Sme rodina pod vplyvom vzrastajúcich otáznikov nad bezpečnosťou TikToku po novom spravuje stranícky účet na tejto sociálnej sieti iba na súkromných zariadeniach. „Náš stranícky účet, respektíve účet predsedu, čo tam máme, spravujú ľudia z tlačového oddelenia a majú ho na svojich súkromných zariadeniach. Zatiaľ sa tejto platformy neplánujeme vzdať, pokiaľ to kompetentné úrady nezakážu,“ uviedla hovorkyňa strany Linda Tribusová.

Čo sa týka účtov jednotlivých poslancov, tak zatiaľ majú pri používaní TikToku voľné ruky. „Nedostali žiadny pokyn, aby si to vymazali,“ skonštatovala Tribusová.

Aplikáciu začali využívať, pretože sa tam vedia dostať k k väčšiemu množstvu divákov. „Platformu sme využili na to, aby sme predsedu ukázali v ľudskejšom svetle. Nie je to len o politike, ale trošku aj zo súkromia, nech sa ľudia na neho pozerajú aj trochu inak,“ vysvetlila.

Na sociálnej sieti TikTok je aktívny aj predseda strany Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Jeho účet sleduje viac ako 11-tisíc ľudí. Zneužitia sa však neobáva. „TikTok využívam len na svojich súkromných zariadeniach a nemám tam nič, čo by sa dalo zneužiť,“ uviedol. Aplikáciu sa chystá využívať aj v budúcnosti.

Pellegrini: Ide o súboj jednej krajiny s druhou

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini používa aplikáciu TikTok na prezentáciu politických aktivít. „Je to špecifické publikum, špecifická aplikácia, čiže tam ide aj špecifický obsah,“ ozrejmil.

Aplikáciu na zdieľanie videí nemá nainštalovanú na zariadení, ktoré obsahuje jeho súkromné dáta. Zneužitia sa preto neobáva. „Keďže som opozičný politik, tak žiadne oficiálne štátne systémy na mojich zariadeniach nie sú. U mňa a u kolegov v Hlase nehrozí, že by sa cez TikTok mohla nejaká skupina nabúrať do štátnych alebo iných systémov, na to si dávam pozor,“ vyhlásil.

Podľa neho by sa bezpečnostná hrozba nemala skloňovať len v súvislosti s aplikáciou TikTok. „Existuje viacero aplikácií rôznych mocností, u ktorých by sme si mali priznať pravdu. Každá z nich sa snaží získať nejaké informácie. Nezužoval by som, že nebezpečná aplikácia je len tá, ktorá pochádza z Číny, ale aj z iných častí spoza oceána, netreba pred tým zatvárať oči. Toto je skôr súboj jednej krajiny s druhou. Musíme si priznať, že aj tí druhí majú záujem o informácie a o nich sa neohovorí,“ vyhlásil.

TikTok sa chystá používať aj keby sa stal členom vlády. „Dá sa to urobiť tak, že TikTok bude bežať len na oddelenom zariadení, ktoré sa nepripája do vládnej siete,“ skonštatoval. „Myslím si, že je to dostatočná ochrana,“ dodal.

Tabák vymazanie platformy nevylučuje

Aplikáciu sa nechystá prestať používať ani Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Prikláňam sa k názoru, že ak sa z TikToku stiahneme, necháme voľné pole pre politikov bez škrupúľ, dezinformátorov a šíriteľov neprávd. Mladí musia mať na výber, ak chcú sledovať aj politikov demokratických proeurópskych strán,“ uviedla zakladateľka strany Jablko. Prítomnosť na TikToku zvažovala dlhšie, zatiaľ na ňom zostane aktívna.

Videá cez aplikáciu TikTok zdieľa aj poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina). „Rozmýšľam, že TikTok nainštalujem asistentovi, ktorý na mobile nepoužíva nič iné, aby som tú aplikáciu separovala od môjho mobilu, kde mám prístup k môjmu pracovnému e-mailu, takže uvidím. Riešim to,“ uviedla pre spravodajský web RTVS.

Na TikToku sa rozhodla byť aktívna, pretože ide o sieť, ktorá je veľmi populárna medzi mladými ľuďmi. „Je mojou zodpovednosťou, aby som približovala politiku mladým ľudom a informovala ich o nových zákonoch a o tom čo sa deje vo svete. Nepostujem tam plytké, tancujúce videá,“ vysvetlila.

Platformy by sa vzdala len veľmi nerada, ale nevylučuje to. „Byť populárna na úkor toho, že hrozí nebezpečie, tak to nechcem riskovať,“ dodala.

Strana Smer-SD vidí dôvody diskusie o bezpečnosti TikToku inde. „Už v minulosti sme informovali, že vzhľadom na to, že strane SMER-SD sa na tejto platforme mimoriadne darí, vďaka čomu si cestu k sociálnej demokracii našla aj mladšia generácia, je úsmevné, že sa zrazu hovorí o zrušení TikToku,“ uviedol hovorca strany Ján Mažgút.

Pridávajú sa stále ďalšie krajiny

TikTok je mimoriadne populárnou sociálnou sieťou. Na celom svete má asi miliardu používateľov. Len v USA ho používa viac ako 100 miliónov ľudí, najmä z mladšej generácie. Práve Kongres USA pristúpil k zákazu používania tejto aplikácie na služobných zariadeniach svojich zamestnancov už vlani v decembri.

V našich zemepisných šírkach k tomuto kroku medzi prvými pristúpila Európska komisia. Neskôr sa pridali vlády Dánska, Lotyšska, Veľkej Británie, Kanady, Nového Zélandu či Európsky parlament.

V USA sa dokonca schyľuje k úplnému zákazu TikToku. Biely dom podporil návrh zákona, ktorý to umožňuje.

K obmedzeniu používania aplikácie vo štvrtok (22. 3.) pristúpila aj Česká republika. Poslanecká snemovňa zakázala svojim členom používať TikTok na služobných zariadeniach. Vedúci kancelárie poslaneckej snemovne Martin Plíšek zároveň vyzval aj poslancov a ich asistentov, aby aplikáciu nepoužívali na svojich pracovných ani súkromných telefónoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko