Na hlavný obsah

Lengvarský si nesplnil viacero úloh, ktoré od neho požadoval Heger, tvrdí Šipoš

Gröhling si myslí, že jeho odchod je výsledkom zákulisných hier.

Lengvarský si nesplnil viacero úloh, ktoré od neho požadoval Heger, tvrdí Šipoš
Na snímke zľava podpredseda strany SaS Branislav Gröhling, moderátorka relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárová a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Foto: RTVS

Odchádzajúci minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si nesplnil viacero úloh, ktoré od neho požadoval poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda poslaneckého klubu OĽANO a člen predsedníctva hnutia Michal Šipoš.

Predseda Modrej koalície Miroslav Kollár (nezaradený) ešte v piatok (3. 3.) ospravedlnil svoju neúčasť.

Šipoš pripomenul aj nedodržanie začatia výstavby nemocnice Rázsochy. Považuje to za Lengvarského zlyhanie, podľa neho teda odísť musel. Doplnil, že “ostal v šoku“, keď poverený minister ako dôvod svojho odchodu uviedol tiež politickú korupciu či tlaky na dosadzovanie ľudí na ministerstve.

Podpredseda strany SaS a poslanec NR SR Branislav Gröhling si myslí, že odchod Lengvarského je výsledkom „zákulisných hier predsedu OĽANO“ a tiež „slabého vplyvu premiéra“.

SaS tvrdí, že OĽANO Lengvarskému od začiatku hádzalo “polená pod nohy“. Šipoš to však popiera. Aj prezidentka podľa neho súhlasila s tým, čo urobil Heger. „Keby robil svoju prácu, ako má, prezidentka by mu poverenie nevzala,“ povedal Šipoš.

Moderátorka Marta Jančkárová však doplnila, že prezidentka uviedla, že nechce byť sudcom v tejto situácii, ale tento krok urobila.

Usmernenie pre transrodové osoby

Lengvarský pred odchodoch schválil usmernenie pre transrodové osoby umožnujúci zápis zmeny pohlavia bez operácie. Išlo o jednu z požiadaviek LGBT+ menšiny po útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Heger chce všetky dokumenty preveriť.

Šipoš považuje za vysoko nekorektné, že Lengvarský na poslednú chvíľu urobil toto rozhodnutie. Vníma to ako podraz premiérovi.

Očakáva, že všetky veci, ktoré na poslednú chvíľu podpísal Lengvarský budú vzaté naspäť a bude o nich riadne a transparentne rozhodnuté. Dodal, že ide napríklad o zmenu pohlavia či “zmluvy, ktoré išli pre finančné skupiny pre nemocnice.“

Gröhling uviedol, že garantuje, že postup pri zmene pohlavia bude budúci týždeň zrušený, hoci za ním stoja odborníci, ktorí ho taktiež pripomienkovali.

Ak by neplnenie plánu obnovy malo byť dôvodom na odchod ministrov, tak by to mal byť aj odchod povereného ministra školstva Jána Horeckého, myslí si Gröhling .

“Svojimi krokmi reálne ohrozuje 815 miliónov eur pre školstvo. Mešká s právnym nárokom pre deti v materskej škole, segregáciou, spájaním vysokých škôl, pomocou deťom zo znevýhodneného prostredia či opakovaním ročníkov,“ vysvetlil.

Predčasné parlamentné voľby

Podľa Gröhlinga je logické, že z toho vyplýva aj to, či by nemali byť predčasné voľby skôr, avšak tvrdí, že termín je stanovený a netreba do toho vnášať chaos.

Doplnil, že SaS pôjde do volieb samostatne. “To však nevylučuje, že osobnosti, ktoré budú mať naše hodnoty, liberálne hodnoty, prozápadné smerovanie a ekonomické hodnoty, budú súčasťou strany,“ vysvetlil.

Šipoš ozrejmil, že už aj v minulosti spájali malé strany a budú sa o to snažiť aj v týchto voľbách.

Podľa neho je kľúčové spojiť hlavne strany KDH a Aliancia a vytvoriť tak alternatívu proti Smeru-SD, Hlasu-SD a Republike.

“Za naše hnutie môžem jasne povedať, že určite ani so Smerom, ani s Hlasom, čo je v podstate premaľovaný Smer, ani s Republikou, nepôjdeme do ďalšej vlády,“ dodal.

Gröhling sa v mene všetkých slušných občanov ospravedlnil moderátorke za to, čo sa udialo minulý týždeň. Podľa neho boli prekročené “absolútne všetky hranice slušnosti a politickej kultúry“. V závere relácie aj Šipoš odsúdil útoky na novinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko