Na hlavný obsah

Nemecko zvýši podporu Ukrajiny, ak Čína začne dodávať Rusku zbrane

Vyhlásil to nemecký minister obrany.

Nemecko zvýši podporu Ukrajiny, ak Čína začne dodávať Rusku zbrane
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko zvýši podporu Ukrajiny, ak Čína začne Rusku dodávať zbrane. Podľa agentúry Reuters to uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius v rozhovore s nemeckým rozhlasom Deutschlandfunk v Štokholme, kde sa k neformálnemu rokovaniu stretávajú ministri obrany EÚ.

Americkí predstavitelia nedávno varovali, že Peking zvažuje poskytnúť Moskve vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície. Čína označuje tieto tvrdenia za očierňujúcu kampaň.

Pistorius podľa Reuters tiež opätovne vyzval na zvýšenie kapacít na výrobu munície, ktorú Ukrajina potrebuje, aby sa mohla brániť ruskej invázii. „Viac objednávok munície samo o sebe viac munície nezabezpečí,“ poznamenal minister.

O potrebe posilnenia kapacít výroby munície hovoril už skôr aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ten sa stretnutia ministrov obrany krajín EÚ vo švédskej metropole tiež zúčastňuje.

Útoky na plynovod Nord Stream

Pistorius sa vyjadril aj k utorkovej (7. 3.) správe denníka The New York Times, podľa ktorej môže za vlaňajším útokom na plynovody Nord Stream stáť proukrajinská skupina. Nemecký šéf obrany v tejto súvislosti varoval pred unáhlenými závermi.

„Explózie na plynovodoch Nord Stream mohli byť tiež dôsledkom operácie pod falošnou vlajkou vykonanej s cieľom zvaliť vinu na Ukrajinu,“ povedal nemecký minister obrany.

Tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dne Baltského mora narušili vlani v septembri doposiaľ nevysvetlené explózie. Jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2 zostalo neporušené. Ukrajina akúkoľvek spojitosť s útokom odmietla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet