Na hlavný obsah

USA tvrdia, že za útokom na Nord Stream môže byť proukrajinská skupina

Neexistujú však dôkazy, že by sa na ňom podieľal Zelenskyj.

USA tvrdia, že za útokom na Nord Stream môže byť proukrajinská skupina
Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2 pod vodnou hladinou. Foto: forsvaret.dk

Nové spravodajské informácie, ktoré majú americkí predstavitelia k dispozícii, naznačujú, že za minuloročným útokom na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina.

Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by sa na ňom podieľal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho vojenskí velitelia alebo že by táto skupina konala na pokyn ukrajinských vládnych predstaviteľov, alebo že by o operácii vedela.

S odvolaním sa na svoje zdroje to v utorok (7. 3.) napísal americký denník The New York Times (NYT).

Tri zo štyroch plynovodov na dne Baltského mora narušili vlani v septembri nevysvetliteľné výbuchy. Jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2 zostalo neporušené.

Pred výbuchom už plyn cez Nord Stream 1 do Európy neprúdil v dôsledku rastúceho napätia medzi Moskvou a Západom po ruskej invázii na Ukrajinu. Moskva odôvodňovala odstavenie plynovodu údržbou. Nord Stream 2 dokončili, ale nikdy ho nespustili z dôvodu vojny na Ukrajine a protiruským sankciám.

Poškodenie vyvolalo vlnu špekulácií

Poškodenie plynovodov vyvolalo vlnu špekulácií o tom, kto za tým stojí. Zostáva aj naďalej jednou z najvážnejších nevyriešených záhad rok trvajúcej vojny Ruska proti Ukrajine, uvádza NYT.

Niektorí predstavitelia uviedli, že najväčší motív na útok na ropovod by mala mať Ukrajina a jej spojenci. Tí sa už roky stavajú proti projektu a označujú ho za hrozbu pre národnú bezpečnosť, pretože by Rusku uľahčil predaj plynu do Európy.

Americkí predstavitelia uviedli, že o páchateľoch a ich väzbách veľa nevedia. Preskúmanie novozískaných spravodajských informácií však naznačuje, že išlo o odporcov ruského prezidenta Vladimira Putina. Členov skupiny sa však nepodarilo identifikovať. Nie je jasné ani to, kto skupinu viedol alebo kto operáciu zaplatil.

Agentúra Reuters uvádza, že zatiaľ sa jej nepodarilo nezávisle overiť informácie obsiahnuté v materiáli NYT a zatiaľ sa jej nepodarilo osloviť predstaviteľov USA, aby sa k nim vyjadrili. Zástupcov Kyjeva a Moskvy sa tiež zatiaľ nepodarilo zastihnúť.

Spojené štáty a NATO označili útoky na ropovody zo septembra 2022 za sabotáž, zatiaľ čo Moskva obvinila Západ a vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby záležitosť nezávisle vyšetrila. Ani jedna strana nepredložila dôkazy pre svoje tvrdenia.

Vo februári Biely dom odmietol ako „úplný výmysel“ blogový príspevok amerického investigatívneho novinára Seymoura Hersha, držiteľa Pulitzerovej ceny, ktorý tvrdil, že za výbuchmi stojí Washington. Vyšetrovania orgánov v Dánsku, Nemecku a Švédsku ešte neboli ukončené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet