Na hlavný obsah

Objavili sa nové informácie o výbuchu plynovodov Nord Stream. V oblasti sa pohybovali vojnové lode

Mali potrebné vybavenie na umiestnenie nálože.

Objavili sa nové informácie o výbuchu plynovodov Nord Stream. V oblasti sa pohybovali vojnové lode
Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2. Foto: Profimedia

V miestach, kde na dne Baltského mora vlani v septembri explodovalo potrubie plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, sa niekoľko dní pred výbuchmi pohybovali ruské vojnové lode. S odvolaním sa na informácie tajných služieb a vlastné analýzy to napísal nemecký spravodajský server t-online.

Podľa neho išlo o plavidlá, ktoré mali potrebné vybavenie na to, aby prípadne mohli umiestniť na morské dno nálože s trhavinou.

Doteraz nevysvetlené explózie zasiahli 26. septembra tri z celkových štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktorými Rusko posielalo a plánovalo posielať plyn do Európy.

V tom čase plynovodom Nord Stream 1 plyn neprúdil, čo Rusko odôvodňovalo nevyhnutnou údržbou. Nord Stream 2 síce dokončili, pre vojnu na Ukrajine a protiruské sankcie však nedošlo k jeho spusteniu.

Tri ruské plavidlá

Podľa t-online vyplávali v noci na 21. septembra z ruského Kaliningradu smerom na západ tri plavidlá, medzi nimi aj loď SS-750 vybavená miniponorkou a lode SB-123 a Alexandr Frolov.

Keď sa neskôr dostali na miesta neskorších explózií vo švédskych a dánskych vodách, vyrazila tam dánska hliadkovacia loď. A 22. septembra sa k nej pridali plavidlá švédskej armády.

Potom ruské lode vyplávali späť smerom ku Kaliningradu. Trojicu ruských plavidiel pravdepodobne podporovali ďalšie lode, vrátane fregaty Jaroslav Mudryj a korvety Soobraziteľnyj. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že lode vykonávali rutinné cvičenia.

Úrady vychádzajú z toho, že explózie plynovodov boli dielom sabotáže, páchateľov však nepoznajú. Stále sa preveruje niekoľko možných hypotéz. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stoja západné krajiny.

Denník The New York Times nedávno napísal, že za sabotážou mohla stáť proukrajinská skupina. Ukrajina akékoľvek zapojenie do veci odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet