Na hlavný obsah

Opozícia kritizuje rozhodnutie vlády darovať stíhačky Ukrajine: Nemá na to právomoc

Smer-SD sa chce obrátiť na Generálnu prokuratúru SR.

Opozícia kritizuje rozhodnutie vlády darovať stíhačky Ukrajine: Nemá na to právomoc
Na snímke v pozadí slovenská stíhačka MiG-29. Foto: TASR

Otázka darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine je podľa predsedu zahraničného výboru Mariána Kéryho (Smer-SD) jednou z najzásadnejších otázok zahraničnej politiky. Vláda v poverení, akou momentálne vláda premiéra Eduarda Hegera je, nemá na rozhodovanie o zásadných otázkach domácej a zahraničnej politiky právomoc.

Rovnako to vidí aj strana Petra Pellegriniho Hlas-SD. „Sme presvedčení, že rozhodnutie o darovaní stíhačiek štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky,“ uviedla strana. Jedným orgánom, ktorý môže rozhodnúť o ústavnosti tohto rozhodnutia, je podľa nej Ústavný súd SR.

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico nazval rozhodnutie vlády „aktom otvoreného nepriateľstva proti Rusku“. Podľa neho dostávajú predstavitelia vlády Slovensko „do tragédie a nebezpečenstva“.

Podľa neho vláda klame občanov Slovenska, keď o stíhačkách Mig-29 hovoria ako o šrote. Tvrdí, že vojenský materiál, ktorý Slovensko daruje Ukrajine je „materiál na zabíjanie“. Dodal, že Slovensko je pripravené pomáhať Ukrajine inak, a to pri „rekonštrukcii krajiny, materiálne a humanitárne i ľuďom utekajúcim pred vojnou“.

Povedal, že strana Smer-SD plánuje pripraviť príslušné podklady a obrátiť sa na Generálnu prokuratúru SR, pretože „vláda a prezidentka konajú protiústavne“.

Hlas-SD tvrdí, že celý problém so slovenskými stíhačkami spôsobili Heger s Naďom. „Postupovali absolútne amatérsky a z témy vyrobili zásadný spoločenský konflikt,“ uviedla strana.

Podľa nej nedokázali verejnosť presvedčiť o potrebe svojich krokov. „Práve naopak. Čoraz väčším zmätkom dosiahli, že ľudia na Slovensku im nerozumejú, obávajú sa o svoju bezpečnosť a tvoria si o konflikte za našimi hranicami svoj vlastný názor,“ uviedol Hlas-SD.

Rozhodnutie schvaľuje opozičná SaS

Strana SaS víta rozhodnutie poverenej vlády poslať stíhačky Ukrajine. „Jej obrana musí byť najvyššou hodnotou aj pre nás,“ uviedol predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS). Slovensko týmto rozhodnutím jasne ukazuje, na ktorej strane stojí, dodal.

Stíhačky podľa neho poslúžia lepšie Ukrajincom. „U nás predstavujú len kopu šrotu. Pri ochrane vzdušného priestoru s nimi už nepočítame,“ vysvetlil.

Darovanie stíhačiek na Ukrajinu považuje za výhodné pre Slovensko. „Ak by nebola vojna, platili by sme za ich likvidáciu. Navyše, teraz namiesto nich dostaneme kompenzáciu a na ceste sú aj nové stíhačky F-16,“ priblížil Krúpa.

Ústavne čistá cesta

Podľa poverenej ministerky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí) sa vláda rozhodla v súlade s ústavou. Kritizovala bývalú vládu Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorá podľa nej môže za to, že stíhačky MiG-29 boli uzemnené a odstavené z prevádzky.

„Našej armáde sú už na nič, keďže vláda Smeru-SD rozhodla o ukončení výcviku pilotov a vláda Petra Pellegriniho zároveň objednala americké stíhačky za dve miliardy eur,“ uviedla v statuse na facebooku.

Uviedla, že je „rada, že Slovensko dohodlo možnosť, že od spojencov dostaneme protihodnotu v stovkách miliónov eur, a ešte pomôžeme Ukrajincom brániť civilné obyvateľstvo, pretože o to hlavne ide – ruské bomby každú noc zabíjajú spiace ženy a deti“.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pre Rádiožurnál Rádia Slovensko uviedol, že s rozhodnutím vlády súhlasí. Podľa neho sa podarilo nájsť „ústavne čistú cestu“. Rovnaký názor má aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

„Ústava umožňuje našej vláde, aby mohla, aj keď je v demisii, rokovať o poverení od prezidentky o bilaterálnych zmluvách. A toto je bilaterálna zmluva medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou,“ vysvetlil.

Prezidentka: Vhodnejšie by bolo uznesenie parlamentu

Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje toto rozhodnutie dočasne poverenej vlády. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou, považuje za dostatočný. Vhodnejšie by podľa nej bolo aj uznesenie parlamentu. Stanovisko hlavy štátu poskytol pre TASR jej hovorca Martin Strižinec.

„Premiéra Hegera som vopred informovala, že v súčasnej situácii by bolo vhodnejšie mať k rozhodnutiu o stíhačkách aj uznesenie parlamentu. Za dostatočnú a legitímnu bázu pre prevod stíhačiek však považujem aj spôsob, ku ktorému vláda pristúpila, a teda uzavretie zmluvy medzi vládami Slovenskej republiky a Ukrajiny,“ skonštatovala.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.Foto: TASR

Uzavretie medzivládnej dohody je podľa nej legitímnou cestou. „Ide o krok v súlade s medzinárodným právom a je aj v bezpečnostnom záujme Slovenska, ktorým je dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine a konsolidácia bezpečnostnej situácie na celom našom kontinente,“ vyhlásila.

Čaputová skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Poukázala tiež, že vláda oznámila zámer darovania stíhačiek a až následne hľadala spôsob, či a ako je možné to urobiť, čo podľa nej nebolo najvhodnejšie.

Reakciám politikov na rozhodnutie vlády sa venoval aj redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko