Na hlavný obsah

Paríž zakázal protesty pred parlamentom

Hrozilo narušenie verejného poriadku.

Paríž zakázal protesty pred parlamentom
Demonštrácia proti dôchodkovej reforme. Foto: TASR/AP

Francúzska polícia v sobotu (18. 3.) zakázala protesty na parížskom námestí oproti parlamentu. Zákazu predchádzali dve noci nepokojov vyvolaných tým, že vláda prezidenta Emmanuela Macrona zavádza nepopulárnu dôchodkovú reformu bez toho, aby o nej hlasovala dolná komora parlamentu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Keďže hrozí vážne riziko narušenia verejného poriadku, zakázané sú všetky zhromaždenia na verejnom priestranstve na námestí Place de la Concorde a v jeho okolí, ako aj v oblasti bulváru Champs-Élysées,“ oznámila parížska polícia. Námestie Place de la Concorde sa nachádza na východnom konci bulváru Champs-Élysées.

Francúzsko sa v sobotu chystá na víkendové protesty po dvoch nociach nepokojov. Zvolali ich odbory.

Pokojné zhromaždenie proti dôchodkovej reforme sa v sobotu už začal v meste Compiegne severne od Paríža a demonštrácia je v hlavnom meste Paríž plánovaná na 18.00 h SEČ.

Spory vo vedení štátu

Macronova vláda vo štvrtok (17. 3.) totiž aktivovala článok 49.3 francúzskej ústavy, ktorý vláde umožňuje zaviesť niektoré zákony dekrétom, teda bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Tento krok vyvolal hnev niektorých politických strán, ako aj protesty v uliciach. Situácia predstavuje pre prezidenta Macrona jednu z najväčších výziev počas necelého roka jeho druhého, a posledného, funkčného obdobia.

Opoziční zákonodarcovia podali už dva návrhy na vyslovenie nedôvery vláde premiérky Élizabeth Bornovej po tom, čo dôchodkovú reformu zaviedla dekrétom. Návrhy na vyslovenie nedôvery sa majú v parlamente predebatovávať v pondelok popoludní, uviedli parlamentné zdroje.

Opozícia dúfa, že získa dostatočnú podporu, aby zosadila kabinet a zrušila zákon zvyšujúci vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Úrad starostky francúzskej metropoly Anne Hidalgovej v piatok napríklad informoval, že v uliciach Paríža leží podľa odhadov 10.000 ton nevyzbieraného odpadu v dôsledku štrajku zamestnancov firmy zodpovednej za odvoz komunálneho odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet