Na hlavný obsah

Francúzska vláda čelí pre dôchodkovú reformu návrhu na odvolanie

Je to spôsob, ako zvrátiť prijatie reformy v dolnej komore parlamentu.

Francúzska vláda čelí pre dôchodkovú reformu návrhu na odvolanie
Francúzska premiérka Élisabeth Bornová vystupuje s prejavom v Národnom zhromaždení v Paríži. Foto: TASR/AP

Centristická skupina Liot predložila návrh na vyslovenie nedôvery francúzskej vláde premiérky Elisabeth Borneovej v súvislosti s dôchodkovou reformou. Návrh podpísali aj členovia ľavicových klubov, informuje agentúra AFP.

Návrh na vyslovenie nedôvery je spôsobom, ako zvrátiť prijatie dôchodkových zmien v dolnej komore parlamentu po tom, ako vláda vo štvrtok (16. 3.) využila článok 49.3 ústavy. Ten umožňuje prijatie zákona bez hlasovania poslancov.

Návrh nepodpísal žiadny zákonodarca z pravicových Republikánov, od hlasov ktorých závisí úspech návrhu. Hlasovanie sa očakáva na budúci týždeň.

Poslanci z krajne pravicového Národného združenia tiež plánujú predložiť vlastný návrh na odvolanie vlády a odmietnutie dôchodkovej reformy. Jej najvyšší predstavitelia vo štvrtok vyhlásili, že ich poslanci podporia podobné uznesenia, ktoré predložili aj iné politické skupiny.

Potrebné sú hlasy nejednotných Republikánov

Za návrh na vyslovenie nedôvery kabinetu musí hlasovať väčšina všetkých poslancov. Kluby, ktorých členovia sa postavili proti dôchodkovej reforme, tak potrebujú podporu pravicových Republikánov (LR).

Pri nich však panuje nejednota v postoji proti zmenám presadzovaným prezidentom Emmanuelom Macronom. „Dúfam, že mnohí z nich zahlasujú za,“ povedal šéf centristickej skupiny Bertrand Pancher.

Podľa výpočtov francúzskeho denníka Le Monde potrebuje opozícia na podporu návrhu aspoň polovicu zo 61 poslancov LR. Líder pravicovej strany Éric Ciotti vo štvrtok vyhlásil, že jeho poslanci nepodporia žiadnu žiadosť o odvolanie vlády. Niekoľko členov pravicovej skupiny však neskôr oznámilo, že budú hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde.

Skutočnosť, že vláda, ktorá si nebola istá, či dôchodkový zákon podporí dostatočný počet poslancov, využila článok 49.3 ústavy núdzovom prijatí tohto zákona, vyvolala hlasnú kritiku zo strany opozície a protesty v uliciach.

Demonštrácie proti dôchodkovým zmenám sa konali od januára za účasti státisícov ľudí. Odbory vyzvali na ďalšie demonštrácie a štrajky počas víkendu a vo štvrtok 23. marca.

Protestom vo Francúzsku sa venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet