Na hlavný obsah

Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo uhasiť. Pozrite sa, aké škody oheň spôsobil

Hasiči situáciu na mieste naďalej monitorujú.

Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo uhasiť. Pozrite sa, aké škody oheň spôsobil
Požiar v srdci Banskej Štiavnice poškodil sedem budov. Šíril sa z obľúbenej Banky lásky. Foto: TASR

Situácia v Banskej Štiavnici, kde v sobotu (18. 3.) požiar poškodil hodnotné historické stavby, vrátane Banky lásky a šiestich ďalších budov, je stabilizovaná. Informovala o tom v nedeľu (19. 3.) hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Na mieste však naďalej zasahujú hasiči.

„Prebieha likvidácia a lokalizácia ohnísk spolu s opatreniami na zamedzenie opätovného rozšírenia požiaru,“ priblížila Eliášová.

Pripomenula, že na mieste včera, ale aj počas noci zasahovali profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Ďalej polícia, dobrovoľníci, zamestnanci samosprávy, Červený Kríž, zamestnanci zasiahnutých budov a zamestnanci okresných úradov Banská Štiavnica a Banská Bystrica.

Na miesto privolali aj pracovníkov Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči. Tí merali výskyt nebezpečných látok v ovzduší. Výsledok bol negatívny.

Pri zásahoch nedošlo k stratám na životoch ani k vážnejším zraneniam. Eliášová však doplnila, že jeden z dobrovoľných hasičov sa mierne otrávil splodinami.

„V dôsledku požiaru primátorka mesta Banská Štiavnica vyhlásila mimoriadnu situáciu k 18.3. 2023, 09:30 h. Obyvateľstvo varovali miestnym rozhlasom,“ uzavrela Eliášová.

Oheň sa medzitým príslušným orgánom podarilo uhasiť. Situáciu však budú naďalej monitorovať. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

„Likvidácia požiaru prebiehala do neskorých nočných hodín. Dohášanie skrytých ohnísk a monitorovanie objektov bolo vykonávané počas celej noci. Aktuálne prebieha na mieste udalosti okrem neustáleho monitorovania aj odčerpávanie vody z objektov a postupné sťahovanie hasičskej techniky na hasičské stanice,“ priblížila Zeleňáková.

Museli zatvoriť galériu

Slovenské banské múzeum (SBM) v dôsledku sobotňajšieho (18. 3.) požiaru v Banskej Štiavnici až do odvolania uzavrelo expozície v troch objektoch.

Múzeum uzavrelo Galériu Jozefa Kollára aj budovu známu ako Berggericht, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia múzea, informačné centrum či sprístupnená štôlňa Michal. Obe budovy sa nachádzajú na Námestí svätej Trojice, ktoré bolo požiarom zasiahnuté.

„Najzávažnejšie škody sú na budove Berggerichtu. Predpokladáme, že rozsah škôd bude fatálny, ohrozená môže byť aj statika budovy, jej stav posúdi v najbližších hodinách statik. S najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla do vlastnej budovy,“ uviedlo na sociálnej sieti Ministerstvo životného prostredia SR.

Ako na sociálnej sieti priblížila riaditeľka múzea Zuzana Denková, Galéria Jozefa Kollára zostala požiarom nepoškodená, priestory susediace s Berggerichtom sú však v dôsledku hasenia mokré. „Podarilo sa nám spoločne evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy,“ dodala Denková.

Múzeum pre verejnosť dočasne uzatvára aj Starý zámok. Do jeho priestorov zamestnanci múzea spoločne s dobrovoľníkmi počas požiaru odnášali vzácne zbierkové predmety z expozícií na banskoštiavnickom námestí.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu (18. 3.) dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Situácia je už aktuálne stabilizovaná, hasiči však naďalej likvidujú ohniská.

Polícia začala trestné stíhanie

V súvislosti s ničivým požiarom v centre Banskej Štiavnice začala polícia trestné stíhanie. Informovala o tom v nedeľu na sociálnej sieti.

„Vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom začal v súvislosti s požiarom trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia,“ informovali s tým, že výšku škody, ktorú oheň spôsobil, zatiaľ nevyčíslili.

Europoslanci žiadajú o dotáciu

Viacerí europoslanci žiadajú o pomoc pri financovaní následkov sobotňajšieho (18. 3.) požiaru v Banskej Štiavnici. V tejto veci chcú v pondelok (20. 3.) odoslať list eurokomisárke pre kohéziu a reformy Elise Ferreirovej. Informoval slovenský europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD), ktorý list inicioval.

„S následkami tak ničivého požiaru, aký včera zažila Banská Štiavnica, nemôže bojovať žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj Európska únia,“ skonštatoval.

V liste europoslanci žiadajú, aby Európska komisia (EK) v súčinnosti s kompetentnými orgánmi SR preskúmala možnosti využitia existujúcich finančných nástrojov EÚ, akými sú napríklad štrukturálne fondy. Hajšel avizuje, že o formách možnej pomoci bude rokovať v nasledujúcich dňoch so zástupcami EK a Európskeho parlamentu aj osobne.

Pomoc z Česka

Český prezident Petr Pavel ponúkol pomoc pri obnove zničených a poškodených pamiatok po sobotňajšom (18. 3.) požiari v Banskej Štiavnici. Informovala o tom hlava štátu SR Zuzana Čaputová, ktorá s Pavlom v nedeľu (19. 3.) telefonovala.

„Ponúkol najmä odborné reštaurátorské kapacity. Veľmi si vážim tento prejav solidarity,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Poďakovala tiež všetkým, ktorí v sobotu pomáhali pri hasení požiaru. Ocenila prácu profesionálnych a dobrovoľných hasičov, členov ozbrojených síl a záchranárov. Vyzdvihla aj spolupatričnosť Štiavničanov, turistov a dobrovoľníkov zo širokého okolia.

Hlava susedného štátu verí, že Banskú Štiavnicu sa podarí obnoviť do jej pôvodnej podoby pred požiarom čo najskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny