Na hlavný obsah

VIDEO: Takto ničí požiar historický skvost v Banskej Štiavnici

Požiar vznikol pravdepodobne pre elektrický skrat.

VIDEO: Takto ničí požiar historický skvost v Banskej Štiavnici
V srdci Banskej Štiavnice zasahujú hasiči pri požiari Banky lásky. Foto: Milan Jánoš

V Banskej Štiavnici horí historická budova. V Banke lásky na Námestí Svätej Trojice požiar pravdepodobne vznikol pre elektrický skrat. Informovala o tom polícia Banskobystrického kraja na sociálnej sieti.

Na mieste zasahujú príslušníci hasičského zboru. Príčinu požiaru objasní zisťovateľ príčin požiarov.

Situáciu v srdci Banskej Štiavnice mapovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Jana Obrancová:

Požiar zachvátil strechu stavby na rozlohe 400 štvorcových metrov. „Na mieste udalosti zasahuje 17 profesionálnych hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec a 13 dobrovoľných hasičov z DHZO Štefultov, Banská Štiavnica a Štiavnické Bane,“ informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

HaZZ dodáva, že na mieste bol zriadený riadiaci štáb. Miesto rozdelili na štyri zásahové úseky.

Podľa informácií RTVS sa požiar rozšíril aj na okolité budovy, Banský archív a základnú umeleckú školu, na ktorej už zhorela strecha. Ohrozený je aj priľahlý kostol. Hasiči hovoria aj o riziku výbuchu plynu.

Zasahovali aj vojaci

Na miesto rozsiahleho požiaru nasadili aj príslušníkov Ozbrojených síl SR.  „Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri,“ uviedol rezort obrany.

Na miesto udalosti smeruje dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

Požiar historickej budovy sa začína šíriť aj na okolité budovy:

Zdroj: Milan Jánoš

Ľútosť nad ničivým požiarom vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. „Obľúbená návštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom,“ uviedol na sociálnej sieti.

Vynášajú vzácnosti

Samospráva Banskej Štiavnice prostredníctvom sociálnych sietí požiadala občanov o pomoc pri vynášaní diel z Galérie Jozefa Kollára na Nám. sv. Trojice. S vynášaním dokumentov či obrazov pomáhajú aj dobrovoľníci či hasiči.

Ako na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, požiarom v historickom centre mesta sú ohrozené aj budovy Slovenského banského múzea.

Zamestnanci múzea vykonávajú v spolupráci s dobrovoľníkmi neodkladné záchranné a evakuačné práce. Vzácne predmety zachraňujú aj z priestorov požiarom zasiahnutého Slovenského banského archívu.

Situáciu v meste monitoruje a rieši aj Okresný úrad Banská Štiavnica. „Zabezpečujeme priestory na uskladnenie všetkých vecí, ktoré sa vynášajú von. Na okresnom úrade máme priestory, ktoré sa pripravujú pre archív,“ uviedla vedúca odboru krízového riadenia úradu Emília Garajová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny