Na hlavný obsah

Prokurátorka podala návrh na vzatie obvineného advokáta Puškára do väzby

Návrh podala z dôvodov tzv. útekovej a kolúznej väzby.

Prokurátorka podala návrh na vzatie obvineného advokáta Puškára do väzby
Pamätné miesto vraždy mladého študenta Daniela Tupého. Foto: TASR

Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava podala návrh na vzatie advokáta Adama Puškára do väzby. Obvinili ho z vraždy Daniela Tupého. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol prokurátor a hovorca KP Bratislava Juraj Chylo.

Návrh na vzatie obvineného do väzby podala prokurátorka sudcovi pre prípravné konanie z dôvodov tzv. útekovej a kolúznej väzby. Polícia v piatok (24. 3.) popoludní priblížila, že okrem Adama Puškára nie je v súvislosti s vraždou zadržaná žiadna ďalšia osoba.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal prokurátorovi podnet na väzobné stíhanie advokáta obvineného z vraždy Daniela Tupého už skôr v piatok.

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava V bude rozhodovať o podanom návrhu na väzobné stíhanie advokáta Puškára v nedeľu 26. marca.

„OS Bratislava V potvrdzuje, že bol podaný návrh na vzatie do väzby obvineného A. P. Sudca pre prípravné konanie bude o podanom návrhu rozhodovať v nedeľu 26. marca od 11.00 h,“ priblížil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak

Puškár vinu odmieta

Daniel Tupý a Adam Puškár v tom istom čase študovali na Univerzite Komenského v Bratislave. Daniel Tupý, ktorého zavraždili, navštevoval filozofickú fakultu, Adam Puškár študoval na právnickej. Po takmer osemnástich rokoch si vyšetrovateľ NAKA myslí, že 21 ročného študenta dobodal práve on.

„Môj klient sa žiadneho skutku, ktorý mu je kladený za vinu v uznesení o vznesení obvinenia nedopustil. Akékoľvek ďalšie vyjadrenia nemôžem poskytnúť, lebo by sa mohlo zmariť zachytenie skutočného páchateľa,“ uviedol Michal Ellinger, advokát Adama Puškára.

Otec Daniela Tupého je s vývojom vyšetrovania spokojný. „Vôbec ma to neprekvapilo, pretože ja o tom viem, len sa čakalo na príslušnú dôkaznú situáciu. Tieto skutočnosti nám boli známe už možno rok, možno viac. Celé to vyšetrovanie si myslím, že sa ubralo správnym smerom, to znamená na zadržanie podozrivých, tam sa našli ďalšie dôkazy,“ povedal.

Adam Puškár pôsobil aj ako externý doktorand na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Paradoxne v budove, na ktorej má Daniel Tupý umiestnenú pamätnú tabuľu.

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi H. za vraždu hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

Posunom v prípade vyšetrovania vraždy študenta Daniela Tupého sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko