Na hlavný obsah

Prvému dňu návštevy holandského kráľovského páru dominovala téma slobody médií a ochrana novinárov

Uctili si preto pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Prezidentka Zuzana Čaputová a kráľ Viliam Alexander počas slávnostného ceremoniálu na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave.
Prezidentka Zuzana Čaputová a kráľ Viliam Alexander počas slávnostného ceremoniálu na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Foto: TASR

Po 16 rokoch zavítal na Slovensko kráľovský pár – holandský panovník Viliam Alexander s manželkou kráľovnou Maximou. Ich návštevu sledovali redaktorky RTVS Karolína Kučerová a Emília Tóth Lengyelová.

Holandskú kráľovskú dvojicu privítala prezidentka SR Zuzana Čaputová so svojím partnerom na nádvorí Prezidentského paláca prostredníctvom slávnostného ceremoniálu. Na pláne bolo mnoho diskusií na témy, ktoré spájajú Slovensko a Holandsko.

Okrem členstva v Európskej únii a NATO, sú to aj spoločné hodnoty, no takisto tragické udalosti. Vraždy investigatívnych novinárov. Kráľovský pár si preto uctil pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a so zástupcami novinárskej obce diskutovali o slobode médií. Téma rezonovala aj na stretnutí v prezidentskom paláci.

Holandskom v roku 2021 takisto otriasala vražda novinára Petra R. de Vriesa. Strelnému zraneniu do hlavy neskôr v nemocnici podľahol.

„Slovensko sa vyvinulo do sebavedomej krajiny, na ktorú môžu byť Slováci právom hrdí. Za posledných 30 rokov sa naše krajiny dosť zblížili, a to, že sme teraz tu, len podčiarkuje priateľstvo, ktoré je medzi nami,“ uviedol holandský kráľ.

Uctili si aj pamiatku totality

Okrem Jána Kuciaka si pár uctil aj pamiatku obetí totality, pri pamätníku Brána slobody na Devíne.

Prominentná návšteva prilákala mnohých fanúšikov kráľovskej rodiny a vyžiadala si aj určité bezpečnostné opatrenia. Každodenný život Bratislavčanov však výrazne neobmedzila.

„Naozaj to nie sú bezpečnostné manévre, ktoré si možno pamätáme, keď tu bol americký prezident alebo pápež František,“ priblížil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Kráľ Viliam Alexander strávi na Slovensku celkovo tri dni. V stredu (8. 3.) ho okrem iného čaká diskusia o rovnoprávnosti žien a s prezidentkou Čaputovou otvorí spoločné podnikateľské fórum. Návštevu zavŕši vo štvrtok (9. 3.) vo Vysokých Tatrách.

Pozrite si reportáž RTVS z návštevy holandského kráľovského páru a živý vstup z Reduty:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko