Na hlavný obsah

Sme rodina chce diaľnice stavať rýchlejšie. R4 sľubujú dokončiť o 18 mesiacov skôr

Umožniť to má novela zákona.

Sme rodina chce diaľnice stavať rýchlejšie. R4 sľubujú dokončiť o 18 mesiacov skôr
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sme rodina navrhuje novelu zákona, ktorá má urýchliť výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Návrh by mohol skrátiť dobu výstavby R4 až o 18 mesiacov. Uviedol to poverený minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Podľa neho je problém v tom, že niektoré stavby brzdí čakanie na dokončenie štúdie uskutočniteľnosti. Navrhujú, aby sa tento čas čakania využil na ďalší pokrok v príprave výstavby.

O administratívnych prekážkach hovoril aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Všetci vnímame výstavbu diaľnic ako pomalú. Nie je to tým, že nevieme staviť cesty, ale je tam veľa administratívnych prekážok. A toto chceme odstrániť,“ vyhlásil.

Novela zabezpečí plynulosť

Urobiť tak chcú zmenou zákona. Ako pokračoval poslanec za hnutie Sme rodina Miloš Svrček, zahraniční partneri sledujú, ako sa vyvíja výstavba ciest na Slovensku. „Môžeme ukázať, ako veľmi vážne to myslíme s výstavbou,“ skonštatoval Svrček. Podľa neho ide o veľmi dôležitý zákon, a verí, že prejde výrazným politickým konsenzom.

„Teraz je priestor na to, aby sme ukázali, či chceme Slovensko posunúť čo sa týka výstavby ciest,“ dodal Svrček. Podľa hnutia je potrebné stavať cesty, všetky okolité krajiny sú v rámci výstavby omnoho ďalej.

Parlament by mal v utorok (28. 3.) o piatej hlasovať k tejto novele zákona. Jej cieľom je to, aby sa od začiatku mája tohto roka zefektívnila a zrýchlila príprava výstavby prioritných úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Umožnia to opatrenia na optimalizáciu jednotlivých procesov prípravy výstavby najmä úpravou lehôt.

Novela zákona by mala zabezpečiť plynulosť jednotlivých prípravných fáz projektov diaľnic. Eliminovať sa majú duplicitné hodnotenia v krátkych časových odstupoch medzi jednotlivými fázami prípravy realizácie diaľnic, medzi ktorými sa významne nezvyšujú finančné prostriedky s vplyvom na hodnotu za peniaze.

Súčasne sa však zachováva proces ekonomického hodnotenia Ministerstvom financií SR v troch najdôležitejších fázach procesu prípravy, čím sa zabezpečí naplnenie princípu hodnoty za peniaze jednotlivých projektov diaľnic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko