Na hlavný obsah

Sme rodina chce zjednodušiť povoľovanie výstavby. OĽANO za tým vidí miliardový biznis

S návrhom prišiel vicepremiér Holý.

Sme rodina chce zjednodušiť povoľovanie výstavby. OĽANO za tým vidí miliardový biznis
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zjednodušiť povoľovanie výstavby – hnutie Sme rodina prináša do parlamentu sériu rozsiahlych opatrení, ktoré majú odstrániť byrokraciu. Z procesu má vypadnúť napríklad územné rozhodnutie – teda posudzovanie, či je stavba v súlade s územným plánom konkrétnej obce alebo mesta. Väčšina poslancov sa zjednodušeniu pravidiel nakláňa.

Najsilnejšie OĽANO však signalizuje problém a žiada pravidlá prepracovať. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Parlament len vlani schválil rozsiahly stavebný zákon, ktorý onedlho nahradí svojho zastaraného predchodcu z roku 1976. Hnutie Sme rodina však už prichádza s ďalším objemným balíkom. Tentoraz žiada zjednodušiť povoľovanie stavieb.

Z celého procesu má vypadnúť územné rozhodnutie alebo tzv. záväzné stanovisko, ktoré vydáva najmä Bratislava a Košice. Teda akýsi súhlas s budúcou stavbou na svojom území. Opozícia sa zmenám nenakláňa.

Povoľovanie stavieb sa podľa nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu vyčistí, keďže sa zabráni viacerým špekuláciám. „Treba ukončiť tieto vypaľovačské metódy kadejakých aktivistov. Na Slovensku sú enormne drahé stavby práve preto, že sa tu nedá dopracovať k stavebným povoleniam. Z vypaľovania sa stal národný šport. Takto to nikde vo svete nefunguje,“ skonštatoval Taraba.

Chce zmeniť 60 zákonov

S novými pravidlami prichádzajú do parlamentu poslanci, no v ich pozadí stojí poverený vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina). OĽANO z tohto dôvodu avizuje problém.

Šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) hovorí, že balík zmien sa má dotknúť takmer 60 zákonov, a to bez toho, aby o nich dôsledne rokovala vláda. Postup kritizuje aj organizácia Via Iuris, ktorá hovorí o šialenstve, ak sa k zásadným reformám nemôže vyjadriť ani verejnosť a znenazdania sa objavujú v parlamente.

Kremský zároveň tvrdí, že vicepremiér Štefan Holý si má pripravovať biznis za miliardu eur. Má ísť konkrétne o projekt detailného snímkovania územia, ktorý má slúžiť ako podklad pre povoľovanie výstavby.

„To, čo pripravuje pán podpredseda Holý, je projekt, ktorý Slovensko nepotrebuje. Bude slúžiť len na to, že si na to urobia referenciu, a potom to budú predávať do celého sveta. A budú to platiť slovenskí investori a slovenskí občania,“ myslí si Kremský. Sme rodina to odmieta.

Poslanec Miloš Svrček (Sme rodina) kolegovi Kremskému pripomína jeho vlastné návrhy. „S kolegami si tu prichádzal s návrhmi, ktoré mali dosah desiatky-stovky miliónov eur na štátny rozpočet. A ty mne vytýkaš, že prichádzam s touto novelou?“ ohradil sa.

Poslanec zároveň tvrdí, že rozsiahla reforma mala ísť pôvodne ako vládny návrh, no dlhodobo ju vraj blokoval poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Preto ju predložili v parlamente samotní poslanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika