Na hlavný obsah

Trump špekuluje, že ho v utorok zatknú. Vyzval priaznivcov k protestom

Odvoláva sa uniknuté informácie z prokuratúry.

Trump špekuluje, že ho v utorok zatknú. Vyzval priaznivcov k protestom
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu (18. 3.) prišiel s tvrdením, že by ho v utorok (21. 3.) mohli zatknúť. Nasvedčujú tomu podľa neho informácie unikajúce z prokuratúry na Manhattane. Tá exprezidenta vyšetruje pre podozrenie z finančnej trestnej činnosti.

Prokuratúra sa k veci odmietla vyjadriť. Trumpov tím neskôr médiám oznámil, že exprezident od úradov nedostal žiadne upozornenie. Napriek tomu na svojej sociálnej sieti Truth Social vyzval svojich stúpencov, aby vyšli do ulíc.

Trumpovo tvrdenie prišlo po tom, ako sa v médiách objavila informácia, že manhattanský prokurátor Alvin Bragg konzultuje s úradmi v New Yorku možné bezpečnostné aspekty scenára, podľa ktorého by došlo k obžalobe Trumpa. 

Denník The New York Times (NYT) predtým informoval, že exprezident by čoskoro mohol čeliť obžalobe v prípade údajných platieb za mlčanlivosť dvoch žien v období vrcholiacej kampane pred prezidentskou voľbou roku 2016.

Trump nešpecifikoval, v akej súvislosti svoje zatknutie očakáva. Takisto nebolo jasné, prečo uviedol utorok ako termín zatknutia.

„Nemáme žiadne upozornenie (od prokuratúry),“ povedal médiám exprezidentov hovorca. Trump sa predtým odvolával na „nelegálne úniky“ informácií z manhattanskej prokuratúry, ktorú znovu označil za skorumpovanú.

„Protestujte, vezmite si späť našu krajinu! „dodal na záver svojho príspevku, v ktorom americkí novinári vidia ozveny rétoriky, ktorá predchádzala násilnostiam v sídle Kongresu 6. januára 2021.

Kandidovať napriek tomu môže

Prípadná obžaloba by Trumpovi nebránila v kandidatúre v prezidentských voľbách a exprezident už sa nechal počuť, že by aj ako trestne stíhaný o znovuzvolenie usiloval. Podľa expertov môže byť prezidentom USA obžalovaná a dokonca aj odsúdená osoba, uviedla na svojom webe televízia ABC News.

Oficiálne informácie o plánoch manhattanskej prokuratúry a veľkej poroty, ktorá na vyšetrovanie Trumpa dohliada, nie sú k dispozícii. Podľa agentúry AP nie je jasné, kedy by porota mohla hlasovať o obvinení bývalého prezidenta. NYT s odvolaním sa na svoje zdroje uvádza, že sa očakáva vystúpenie ešte aspoň jedného svedka.

Ak by obvinenie Trumpa skutočne prišlo, išlo by o prvé trestné stíhanie niektorého z amerických exprezidentov.

Pre Trumpa by zároveň nemuselo byť posledné, keďže prezident z rokov 2017 až 2021 čelí vyšetrovaniam aj v ďalších kauzách. Predovšetkým v súvislosti so svojou kampaňou po prehratých voľbách roku 2020 a pre neochotu odovzdať po odchode z Bieleho domu citlivé vládne dokumenty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet