Na hlavný obsah

Koniec ďalšieho gymnázia: Školu v Hnúšti po tomto školskom roku pre nízky záujem zatvoria

Mesto by chcelo budovu využívať aj naďalej.

Koniec ďalšieho gymnázia: Školu v Hnúšti po tomto školskom roku pre nízky záujem zatvoria
Gymnázium Mateja Hrebendu v Hnúšti. Foto: RTVS

Po 90 rokoch končí gymnázium v Hnúšti pomenované po významnom rodákovi Matejovi Hrebendovi. Dôvodom je nezáujem žiakov o školu. Budovu chce zachrániť mesto, ktoré by ju chcelo naďalej využívať na školské účely.

Gymnázium v Hnúšti založili ešte v roku 1933. Tento školský rok tam však študuje už len deväť žiakov – maturantov. Podľa riaditeľky školy Blaženy Hruškovej jej koniec odštartovala situácia pred tromi rokmi.

„V roku 2019/2020 sme prvýkrát neotvorili osemročné štúdium prvý ročník. Odvtedy sme nedostali ani jeden rok možnosť otvoriť ani osemročné štúdium, ani štvorročné štúdium prvý ročník. Maturanti odchádzali a noví žiaci neprichádzali. A tak sme ostali na jednej triede maturantov,“ vysvetlila riaditeľka.

Problémom gymnázia v Hnúšti sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Aj preto sa Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rozhodol po tomto školskom roku gymnázium vyradiť zo siete škôl. „Je to aj nehospodárne, aj nedáva žiadny ďalší zmysel, aby sme toto gymnázium na tomto mieste držali z dôvodu, keď nie je záujem medzi obyvateľmi využívať toto gymnázium,“ uviedol predseda kraja Ondrej Lunter.

V regióne končí už štvrté gymnázium

BBSK ešte nevie, čo bude s budovou školy, záujem o ňu prejavilo mesto. „Budeme sa snažiť všemožne urobiť to, aby budova zostala zachovaná, aby nezostala prázdna, aby bola vykurovaná, aby zostala vzdelávacou inštitúciou,“ zdôraznil primátor Hnúšte Martin Pliešovský.

Podľa kraja je najväčším problémom demografická krivka. V súčasnosti je o 60 percent menej deviatakov ako pred 15 rokmi. Ďalším problémom je, že študenti chcú študovať vo väčších mestách. Napriek tomu chce kraj v jednotlivých okresoch školy udržať.

„Regionálne gymnázia majú zmysel, pretože udržiavajú inteligenciu v regióne. Zároveň vytvárajú aj väzby pre samotných študentov, aby sa vrátili do regiónu. Práve preto sme spustili projekt, investujeme do tých škôl,“ dodal Lunter

V najmenej rozvinutom regióne Gemera a Malohontu končí za posledné roky štvrté gymnázium. Predtým zatvorili školy v Tornali, Revúcej a Dobšinej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny