Na hlavný obsah

V desiatkach obcí si opäť volili starostov a poslancov. Na jeseň sa im to nepodarilo

Volebné miestnosti sa zatvorili o 22.00 h.

V desiatkach obcí si opäť volili starostov a poslancov. Na jeseň sa im to nepodarilo
Volebná urna. Foto: RTVS

V 54 obciach na Slovensku sa otvorili ráno o 7.00 h volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich voľbách vyberajú starostov i poslancov obecných zastupiteľstiev. Ide o samosprávy, v ktorých sa posledné voľby neuskutočnili alebo sa musia opakovať.

Voľby sa opakujú v obciach, kde napríklad kandidáti na starostu získali rovnaký počet hlasov alebo bol výsledok tesný. Napríklad v Chmiňanoch neďaleko Prešova.

„Minulé voľby bola remíza, prví dvaja kandidáti mali rovnaký počet hlasov. Tým pádom sa konajú opakované voľby, kandidáti kandidujú opäť. Uvidíme, ako sa dnes rozhodne,“ uviedla Ľubica Miškufová, predsedníčka volebnej komisie v Chmiňanoch.

Títo kandidáti v jesenných voľbách pritom o jeden hlas predbehli dovtedajšieho starostu, ktorý v obci pôsobil sedem volebných období, teda 28 rokov.

Doplňujúcim voľbám sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Za starostu nekandidoval nikto

V Šarišských Bohdanovciach, medzi Prešovom a Košicami, si obyvatelia na jeseň zvolili iba poslancov. „Nebol záujem asi, nikto sa neprihlásil. Terajší pán starosta už nechcel kandidovať. Už, chvalabohu, máme kandidátov, tak uvidíme, aký bude výsledok,“ povedala Beáta Korečková, predsedníčka volebnej komisie v obci.

Komunálne voľby sa opakujú vo vyše 50 obciach. Pôvodne ich malo byť viac. Niekde chýbajú záujemcovia a inde na základe opätovného prepočítania hlasov o zmene výsledkov volieb rozhodol Najvyšší správny súd (NSS) SR.

„Najvyšší správny súd zrušil rozhodnutie miestnej alebo okrskovej volebnej komisie celkovo v štyroch konaniach. Znamená to, že sme za víťaza určili iného kandidáta alebo kandidátku. Konkrétne ide o obce Stará Lesná, Malé Hoste, Sudovce a Terany,“ priblížil hovorca NSS SR Michal Hajtol.

V siedmich obciach si ľudia volia súčasne aj starostu aj poslancov. Vo zvyšných iba starostu alebo jedného či viacerých poslancov. Volebné miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Zvolení starostovia či poslanci budú vo funkcii nie na štyri roky, ale do termínu riadnych komunálnych volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko