Na hlavný obsah

V Žehre zakopali vojnovú sekeru. Obec povedie staronový starosta

A to do najbližších doplnkových volieb. Ich termín určí predseda NR SR.

V Žehre zakopali vojnovú sekeru. Obec povedie staronový starosta
Staronový starosta obce Žehra Marián Kandráč (vľavo) a zástupca starostu Ladislav Horváth (vpravo) si podávajú ruky. Foto: RTVS

Obec Žehra na Spiši bude mať po doplnkových voľbách staronového starostu – Mariána Kandráča. Novembrové komunálne voľby boli neplatné, čo vyústilo v nepokoje medzi obyvateľmi. V obci nateraz zakopali vojnovú sekeru.

Voľby starostu v spišskej obci Žehra, sprevádzala extrémne vysoká účasť. Aby všetci voliči stihli odvoliť, volebnú miestnosť tam museli nechať otvorenú o dve hodiny dlhšie. O dva dni neskôr sa v osade strhla hromadná bitka.

Začiatkom decembra, víťaz volieb, Jozef Mižigár zložil sľub starostu. Nový starosta si nechal priniesť na úrad aj novú stoličku, pripomínajúcu kráľovský trón. Začiatkom februára Najvyšší správny súd vyhlásil voľby starostu v Žehre za neplatné. 

“Množstvo voličov sa osobne volieb nezúčastnilo, no volebné právo za nich uplatnili osoby, ktoré boli voliť opakovane,” informovala ešte na začiatku februára Monika Valášiková, predsedníčka senátu Najvyššieho správneho súdu SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do konania doplnkových volieb, chceli obec viesť súčasný zástupca starostu, Ladislav Horváth, aj bývalý starosta, Marián Kandráč. Napätie stúpalo.

Riešenie vzalo napokon do vlastných rúk obecné zastupiteľstvo. „My poslanci sme sa rozhodli prenechať miesto predchádzajúcemu starostovi, Mariánovi Kandráčovi. A je to dobré. Zmierili sme sa,“ hovorí Ladislav Horváth, zástupca starostu v Žehre.

“Múdro sme sa dohodli, mier, pokoj. Ideme pracovať a ok,” povedal staronový starosta Marián Kandráč.

V Žehre veria, že po peripetiách, ktoré tu zažili, po posledných komunálnych voľbách, bude v dedine pokoj, do najbližších doplnkových volieb. Ich termín určí predseda NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny