Na hlavný obsah

Zmena v invalidných dôchodkoch: Tisíce ľudí by si mohli výrazne prilepšiť

Novelu zákona schvaľuje aj opozícia, no žiada aj mimoriadnu valorizáciu.

Zmena v invalidných dôchodkoch: Tisíce ľudí by si mohli výrazne prilepšiť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Systém prideľovania invalidných dôchodkov sa má zjednodušiť. Ministerstvo práce počíta s ďalšími druhmi ochorení, ktoré znižujú schopnosť pracovať. Upraviť sa má aj výpočet nároku na čiastočný či plný invalidný dôchodok. Opozícia so zmenami súhlasí, no pripomína, že všetkým dôchodcom by viac pomohla mimoriadna valorizácia.

Vyššie percento invalidity sa má upraviť pri takmer 100 ochoreniach. Pre mnohých dôchodcov to môže znamenať, že ich z kategórie invalidity do 70 percent presunú do kategórie nad 70 percent. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Dzivý.

Podľa štatistík Sociálnej poisťovne by si výrazne mohlo prilepšiť približne 16-tisíc dôchodcov. Poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že návrh pripravovali odborníci zo sociálnej aj zdravotnej sféry.

„Keďže žijeme v dobe, kedy najmä rôzne civilizačné choroby sú na vzostupe. V minulosti sa nedalo predpokladať, že takýmto spôsobom budú ovplyvňovať život našich občanov. Navrhujú teda aktualizovať túto prílohu,“ vysvetlil Krajniak.

Opozícia žiada aj mimoriadnu valorizáciu

Avizované zmeny pri invalidných dôchodkoch schvaľujú aj opoziční poslanci. Exminister práce Ján Richter z opozičného Smeru SD pozitívne vníma napríklad aj vylepšenie tzv. oranžovej obálky.

„Len to je taký nekonečný proces. Na tom je stále čo vylepšovať. Aby informovanosť, či už poistencia, alebo sporiteľa, alebo toho, čo má aj tretí pilier, bola čo najvýhodnejšia,“ uviedol Richter.

Viacerí poslanci však dúfali, že sa do návrhu zákona o sociálnom poistení dostane aj mimoriadna valorizácia dôchodkov.

„Okrem klasickej valorizácie, napriek výraznému zdražovaniu a vysokej dôchodcovskej inflácii už druhý rok po sebe, jednoducho nedostanú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov,“ hovorí nezaradený poslanec Erik Tomáš z mimoparlamentného Hlasu.SD.

Novela zákona zároveň upravuje vyplácanie výsluhových dôchodkov policajtov či vojakov. Medzitým už parlament začal rokovať o návrhu lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorý chce vyplácať odmenu 500 eur za účasť na voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika