Na hlavný obsah

Penzisti dostávajú prvé rozhodnutia o rodičovskom dôchodku. Sociálna poisťovňa ho začína vyplácať

Peniaze dostanú jednorazovo.

Penzisti dostávajú prvé rozhodnutia o rodičovskom dôchodku. Sociálna poisťovňa ho začína vyplácať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sociálna poisťovňa začala rozhodovať o nároku na rodičovský dôchodok. Zatiaľ sa to týka nových žiadateľov o priznanie starobného dôchodku. V utorok (21. 3.) o tom informovalo ministerstvo práce.

V najbližších dňoch tak spolu s rozhodnutím o priznaní dôchodku, ktoré Sociálna poisťovňa uznala po 28. februári 2023, dôchodcovia dostanú aj prvé rozhodnutia o rodičovskom dôchodku. Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odhaduje, že na príspevok bude mať v tomto roku nárok 800-tisíc dôchodcov.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Klára Grausová:

Poisťovňa spracovala aj údaje z vyhlásení, na základe ktorých dieťa odoprelo biologickému rodičovi alebo rodičom nárok na rodičovský dôchodok, respektíve ho presmerovalo na náhradných rodičov.

„Takýchto vyhlásení bolo viac ako 19,5-tisíc (19 531), na základe ktorých viac ako 19-tisícom (19 273) dôchodcov nárok na rodičovský dôchodok nevznikne a naopak, na základe prejavenej vôle dieťaťa ho dostane 400 náhradných rodičov,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Rozhodnú aj o ostatných dôchodcoch

Sociálna poisťovňa rozhodne o rodičovskom dôchodku aj pre tých, ktorí už dôchodok poberajú. To sa týka aj invalidných a výsluhových dôchodcov v dôchodkovom veku. Zákon jej túto povinnosť určuje naplniť do 30. septembra 2023.

„Urobíme tak po hromadnom spracovaní údajov k dávke, pričom našim cieľom je rozhodnúť čo najskôr, aby sme sa mohli venovať individuálnym prípadom – existujúcim alebo novopriznaným,“ spresnil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

Analýza ukázala, že maximálna výška príspevku dosiahne tento rok sumu 21,80 eura mesačne, teda 261,60 eur. Tento rok sa vyplatí naraz, v roku 2024 pôjde o splátky v pravidelnom termíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika