Na hlavný obsah

Stovky invalidných dôchodcov by si od júla mohli prilepšiť

Sociálna poisťovňa by im mohla priznať nárok na plný dôchodok.

Stovky invalidných dôchodcov by si od júla mohli prilepšiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stovky invalidných dôchodcov by si od júla mohli prilepšiť. Namiesto čiastočného invalidného dôchodku, by im Sociálna poisťovňa mohla priznať nárok na plný dôchodok.

Vláda schválila novelu zákona o sociálnom poistení. Počíta s ďalšími druhmi ochorení, ktoré znižujú mieru schopnosti pracovať – a zároveň zvyšuje mieru invalidity aj pri niektorých súčasných.

Nárok na invalidný dôchodok má človek, ktorého schopnosť pracovať klesla o viac ako 40 percent. Takáto osoba však poberá len tzv. čiastočný invalidný dôchodok. Nárok na plný jej vzniká až vtedy, keď invalidita prekročí hranicu 70 percent.

Téme sa v Správach RTVS o 16.00 h venoval redaktor Radoslav Šebo:

“K 31. decembru minulého roka sme evidovali viac ako 143-tisíc poberateľov invalidného dôchodku s invaliditou do 70 % a viac ako 81-tisíc poberateľov s invaliditou nad 70 percent,“ uviedol Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Priemerná výška čiastočného invalidného dôchodku bola vlani 231,4 eur. V prípade plného 419,12 eur. Miera invalidity sa odvíja od ochorenia poberateľa dôchodku.

“V tomto zákone sa má upravovať príloha, na základe ktorej sa stanovujú diagnózy, na základe ktorých môžu žiadať ľudia o invalidné dôchodky,“ ozrejmil Milan Krajniak (Sme rodina), poverený minister práce.

Návrh zákona počíta s tým, že pri niektorých ochoreniach invalidita vzrastie. Okrem toho pribudnú aj nové druhy ochorení.

Niektorí dôchodcovia sa tak z kategórie „do 70 %“ dostanú do kategórie „nad 70 %“ a namiesto čiastočného dôchodku dostanú plný.

Vyšší invalidný dôchodok by malo dostať viac ako 16-tisíc dôchodcov. Prilepšia si v priemere o 183 eur mesačne. Ak by zmena začala platiť od 1. júla, ako to ministerstvo práce plánuje, tento rok by to Sociálnu poisťovňu stálo takmer päť a pol milióna eur.

Zmeny týkajúce invalidných dôchodkov ešte nie sú definitívne. Novelu zákona o sociálnom poistení musí po vláde schváliť ešte aj parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko