Na hlavný obsah

Adam Sýkora objasnil vynechaný šampionát v Rige, rieši ďalšiu sezónu a dokázal, že nemá talent len na hokej

Úspešný maturant vysvetlil neúčasť na nevydarených MS v hokeji 2023 a naznačil svoju budúcnosť.

Adam Sýkora objasnil vynechaný šampionát v Rige, rieši ďalšiu sezónu a dokázal, že nemá talent len na hokej
Foto: SITA/Jana Birošová

Výkonnosť Adama Sýkoru v Nitre neušla pozornému oku manažmentu reprezentácie. Pred rokom pri premiére na najvyššom fóre v najcennejšom drese vsietil dva góly.

„Počas môjho pôsobenia v Hartforde vypadol NY Rangers z play-off NHL. Niektorí hráči sa vrátili na farmu. Následne prebehla komunikácia medzi mnou i vedením národného tímu, ktoré povedalo, že som bol vlani v príprave a zaslúžil som si miesto. Avšak v tejto sezóne som nestihol odohrať ani jeden prípravný duel, preto sa rozhodli uprednostniť chalanov, ktorí tam boli celý čas. Myslím si, že ukázali svoju kvalitu. Kvôli tomu som vynechal tohtoročné MS,“ detailne opísal príčinu absencie medzi Slovákmi talentovaný mladík.

Perspektívny útočník prežil turbulentný rok. Na začiatku sezóny zaznamenával prvé kontakty so zámorím, odkiaľ pricestoval späť pod Zobor. S Nitrou to vyzeralo katastrofálne. Corgoni boli dlho na chvoste tabuľky, no v najdôležitejšej časti ročníka prepli na vyššie obrátky.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Stihol som toho dosť. Najhoršie to bolo v strede sezóny, kde sa nám vôbec nedarilo. Ubíjala nás čierna séria trinástich prehier. Bolo to náročné ako pre jednotlivca, tak aj pre mužstvo. Zlom nastal niekedy po novom roku. V kvalifikácii sme vyradili Poprad a ani Košice sme ľahko nepustili ďalej,“ hodnotil túto sezónu Adam Sýkora, ktorý si nedávno obul kolieskové korčule a rozhodol sa ešte pomôcť v rámci in-line hokeja Káčerom z rodných Piešťan.

Osemnástke fandil cez internet

Na seniorskej reprezentačnej úrovni chýbal, ale prelom decembra a januára strávil s dvadsiatkou na juniorskom šampionáte v Kanade.

„Škoda vypadnutia s domácimi hráčmi. Nebolo to zlé ani proti Fínom hneď v úvode, no vtedy sme ešte neboli zohratí. Všetci vieme, aké máme úlohy v mužstve. Ja chcem byť pre krajinu platný tímovosťou, nie individuálnymi štatistikami. Neteší nás, že sme došli len po prvé kolo play-off, ale verím, že to v budúcnosti vylepšíme,“ obzrel sa za účinkovaním partie okolo hlavného trénera Ivana Feneša.

Adam Sýkora s otcom Romanom, ktorý sledoval výkony syna priamo v dejisku na MS 2022 vo Fínsku. Foto: TASR

Kolíska hokeja je veľkým strašiakom slovenských hokejistov vo všetkých kategóriách. Priama konfrontácia o bronzový kov dopadla lepšie pre zámorskú stranu i na aprílových MS osemnásťročných.

„Je to naozaj smola. Veď napokon aj muži prehrali v Rige s týmto súperom po nájazdoch. Výkony osemnástky? Myslím si, že boli od začiatku vynikajúce. Pozeral som duely cez YouTube a môj dedo pôsobil pri tíme ako masér. Bolo to pre mňa výnimočné. Veril som v zisk medaily, no nestalo sa to. Nemáme sa však za čo hanbiť. Štvrté miesto je krásne a som rád, že sme skončili takto vysoko,“ ocenil účinkovanie mládežníckej kategórie, ktorej dres si obliekol v predchádzajúcej sezóne.

Vinu majú aj Slováci

Sýkora má, napriek časovej tiesni, dokonalo zmapované vystúpenia reprezentačných celkov. Keďže venoval pozornosť mládežníkom, mužov nemohol nechať bez povšimnutia.

„Pevne som veril, že si to Švajčiari postrážia. Lotyši napokon vyhrali za dva body a povedal by som, že spravili nadplán, pretože s týmto sa asi nerátalo. Samozrejme, aj my máme na tom podiel viny, pretože sme mali poraziť Kazachov. Je mi to ľúto, pretože teraz by sme sa pripravovali na štvrťfinále,“ zhodnotil záverečné deviate miesto v Lotyšsku Adam Sýkora.

Budúcnosť nášho benjamínka je momentálne v štádiu vývoja. V USA mu minulý rok povedali, aby ešte ostal v slovenskej extralige a vyhral sa.

„Čaká ma cesta do Banskej Bystrice, kde absolvujem letnú prípravu. V júli sa presúvam do zámoria na prvý kemp s Rangers. Potom budem čakať na finálne rozhodnutie. Buď sa vrátim na Slovensko, alebo strávim sezónu na farme. Uvidíme,“ nedokázal nateraz s určitosťou komentovať nasledujúce obdobie.

Čistá práca v škole

Stále iba 18-ročný Piešťanec v týchto dňoch vyšiel spoza maturitných lavíc. Ako sám povedal, skúšky dospelosti sú dôležité pre ďalšie fungovanie v živote.

„Každú voľnú príležitosť som venoval učeniu. Na diaľku som mával konzultačné hodiny s učiteľmi. Voľný čas som sa stále snažil využiť na maximum a myslím si, že sa mi to teraz vrátilo. Mal som šťastnú ruku pri výbere tém a odišiel som zo školy s čistým vysvedčením. Konečne mám túto fázu za sebou a som rád, že som stihol termíny,“ teší sa zo stopercentného ukončenia štúdia na Spojenej škole v Nitre Sýkora, ktorý jedným dychom doplnil, ako vyzerajú maturity bežného študenta a športovca.

„Som nastavený tak, že do všetkého idem na plný výkon. Škola je dôležitá, pretože treba mať poistené zadné dvierka. Nemáme teda žiadne úľavy a svoje úlohy sa snažíme plniť čo najlepšie,“ dodal v závere dialógu Adam Sýkora.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport