Na hlavný obsah

Arménsko uzná Karabach ako súčasť Azerbajdžanu, má však podmienku

Krajiny vedú spor o túto hornatú enklávu už desaťročia.

Arménsko uzná Karabach ako súčasť Azerbajdžanu, má však podmienku
Etnický arménsky vojak pri zástave Náhorného Karabachu pri dedine Čarektar. Foto: TASR/AP

Arménsko je ochotné uznať Náhorný Karabach ako súčasť Azerbajdžanu pod podmienkou, že sa zaistí bezpečnosť arménskeho obyvateľstva. Uviedol to v pondelok (22. 5.) podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS arménsky premiér Nikol Pašinjan.

Obe krajiny vedú už desaťročia spor o hornatú enklávu, ktorá bola predmetom dvoch krvavých vojen, naposledy na jeseň 2020, keď boje po 44 dňoch ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom.

Pašinjan sa má vo štvrtok (25. 5.) v Moskve stretnúť s prezidentmi Azerbajdžanu a Ruska Ilhamom Alijevom a Vladimirom Putinom. Pochybuje však, že mierová zmluva bude dovtedy hotová, akokoľvek intenzívne obe strany rokujú.

„Dúfame, že v blízkej budúcnosti dosiahneme dohodu o texte mierovej zmluvy a budeme ju môcť podpísať,“ povedal Pašinjan. „Je však nepravdepodobné, že by sme mierovú dohodu podpísali. Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť dohodu o otvorení regionálnych ciest,“ dodal.

Premiér povedal, že po podpísaní mierovej zmluvy mať Arménsko ochotu rokovať o demilitarizácii arménsko-azerbajdžanskej hranice, kde stále dochádza k prestrelkám.

Očakáva sa, že Pašinjan sa s Alijevom opäť stretne 1. júna v Kišiňove. Azerbajdžanský prezident v pondelok po stretnutí so svojím litovským náprotivkom vo Vilniuse uviedol, že uzavretie mierovej dohody s Arménskom považuje za nevyhnutné.

Spor o Náhorný Karabach

Obe bývalé sovietske republiky vedú už desaťročia spor o Náhorný Karabach, ktorý je súčasťou Azerbajdžanu, ale kontrolujú ho etnickí Arméni podporovaní Jerevanom. Keď sa konflikt v roku 2020 zintenzívnil, Azerbajdžan získal kontrolu nad časťou hornatej enklávy a jej okolia, ktoré predtým okupovali arménski separatisti.

O život prišlo viac ako 6 700 ľudí. V Azerbajdžane prímerie oslavovali ako víťazstvo, zatiaľ čo v Arménsku ho vnímali ako ponižujúcu porážku. Vlani v septembri sa situácia medzi oboma krajinami opäť vyhrotila, pričom v bojoch zahynulo 155 vojakov.

Dňa 12. mája tohto roku sa na hranici medzi Azerbajdžanom a Arménskom odohrala ďalšia prestrelka, pri ktorej nasadili aj mínomety a drony. O život prišiel jeden arménsky vojak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet