Na hlavný obsah

Dôchodky sa mimoriadne zvýšia už od 1. júla, poslanci schválili novelu

V auguste sa zvýši aj rodičovský príspevok.

Dôchodky sa mimoriadne zvýšia už od 1. júla, poslanci schválili novelu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôchodky sa budú môcť mimoriadne valorizovať už v priebehu tohto roka. Takisto sa už v auguste mimoriadne zvýši rodičovský príspevok. Sociálna poisťovňa začne viesť elektronický účet poistenca a budúcich dôchodcov bude informovať o ich dôchodkovej prognóze.

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení poslancov Sme rodina. Národná rada (NR) SR ju v utorok (23. 5.) definitívne schválila aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi.

Pôvodným cieľom novely bolo upraviť nárok na rodičovský príspevok k dôchodku aj pre rodičov profesionálnych vojakov a policajtov. Počas rozpravy však k nej poslanci predložili a následne schválili viacero návrhov, ktoré pôvodné znenie výrazne zmenili.

Rodičovský príspevok sa schváleným pozmeňujúcim návrhom Petry Krištúfkovej (Sme rodina) mimoriadne zvýši už od 1. augusta tohto roka. A to v takom rozsahu, ako by sa zvýšil tradičnou valorizáciou od 1. januára 2024. K tej už následne nedôjde.

Pre rodičov, ktorý predtým pracovali, sa zvýši jeho suma na 473,30 eura. Pre tých, ktorý nepracovali, na 345,20 eura.

V záverečnom hlasovaní prešiel aj návrh Erika Tomáša (nezaradený) na skoršiu možnosť mimoriadnej valorizácie dôchodkov už od 1. júla tohto roka. Doteraz platné predpisy umožňovali zohľadniť vysokú infláciu v dôchodkoch počas roka až od 1. januára 2024.

Dôchodky sa tak mimoriadne zvýšia pri splnení podmienky, že kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov presiahne päť percent.

Takisto sa mimoriadne zvýšia aj vybrané úrazové dávky. Pri tradičnej valorizácii na začiatku budúceho roka sa zohľadní príslušné percento tohtoročného mimoriadneho zvýšenia dávok.

Nové povinnosti pre Sociálnu poisťovňu

Prijatý pozmeňujúci návrh poslancov Sme rodina prináša povinnosť pre Sociálnu poisťovňu viesť elektronický účet poistenca, ktorý nahrádza doterajší individuálny účet poistenca. Zároveň ponecháva priestor aj na listinnú komunikáciu v prípade, ak poistenec takúto formu preferuje.

Za účelom dôsledného informovania poistenca bude mať SP v budúcnosti povinnosť zasielať poistencovi informáciu o predpokladaných dôchodkových nárokoch z dôchodkového poistenia a starobného dôchodkového sporenia, tzv. dôchodkovú prognózu.

Poistenca bude informovať nielen o prognóze jeho dôchodku, ale aj o premenných, od ktorých je jeho budúca penzia závislá. Na výšku dôchodku má vplyv aj jeho vlastné rozhodnutie, preto mu poskytne rôzne alternatívy prognóz, prispôsobené veku.

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) budú povinné poskytovať SP údaje o rodnom čísle sporiteľa a jeho prognóze starobného dôchodku z druhého piliera.

Poslanci oproti pôvodnému návrhu upravili aj rodičovský príspevok k dôchodku pre rodičov profesionálnych vojakov a policajtov. Na vznik tohto nároku sa bude vyžadovať aktívny prístup policajta alebo profesionálneho vojaka, a to jeho písomným vyhlásením.

Novela určuje aj vecnú príslušnosť útvarov sociálneho zabezpečenia ministerstiev a Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia na konanie a rozhodovanie o rodičovskom dôchodku, ktorý je odvodený od „aktívneho“ policajta alebo profesionálneho vojaka, ktorého služobný pomer trvá.

Jedna zo zmien prešla v novele aj poslancovi Petrovi Kremskému (OĽANO). Sociálna poisťovňa tak nebude zverejňovať len zoznam neplatičov odvodov, ale aj zoznam zamestnávateľov, ktorí si neplnia povinnosti, ktorých dôsledkom je nedoplatok na poistnom. Zamestnávateľ musí oznámiť zamestnancovi, že ho zverejnili v takomto zozname do 14 dní.

Novela nadobudne účinnosť od 1. júla tohto roka.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika