Na hlavný obsah

Fínsku zlatú obhajobu sa vo štvrťfinále pokúsi prekaziť Kanada

Fínsko postúpilo do štvrťfinále napriek nevydarenému štartu skupinovej fázy.

Fínsku zlatú obhajobu sa vo štvrťfinále pokúsi prekaziť Kanada
Fínsko by na domácom šampionáte rado titul majstra sveta obhájilo. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Krajina tisícich jazier prvé tri zápasy na šampionáte prehrala. Potom však nastal zlom a Fínsko začalo v tabuľke stúpať smerom nahor. Napokon skončilo v A skupine tretie, vo štvrťfinále tak vyzve druhú Kanadu z „Bečka“.

Kanada po základnej časti

Sedem zápasov a len štyri výhry v riadnej hracej dobe. Pre Kanadu možno sklamanie, no aj to svedčí o mimoriadnej vyrovnanosti tohtoročného šampionátu. Javorové listy nastrieľali v skupinovej fáze 25 gólov a inkasovali ich jedenásť.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Ich najproduktívnejším hráčom je s deviatimi bodmi MacKenzie Weegar. Obranca Calgary Flames skóroval v základnej časti trikrát a pridal aj šesť asistencií. Na svojom konte má celkovo šesť plusových bodov.

Kanadský gólman Samuel Montembeault.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Ak chcú Kanaďania pomýšľať na úspech, budú musieť niečo urobiť s efektivitou svojej streľby. Na jeden gól potrebujú až jedenásť pokusov, v porovnaní s Fínskom o dva viac. Kanada dokáže potrestať asi pätinu súperových vylúčení, naopak, ubráni vyše 90 percent vlastných početných nevýhod.

Fínsko po základnej časti

Keď sa k prehrám proti USA a Nemecku pridal aj neuspokojivý výsledok zo zápasu so Švédskom, Fíni začali klesať na duchu.

Potom sa však prebrali a z posledných štyroch skupinových zápasov odišli trikrát s jediným inkasovaným gólom. V konečnom zúčtovaní im to stačilo na tretie postupové miesto.

Podľa očakávaní je najproduktívnejším Fínom Mikko Rantanen. V siedmich zápasoch zaznamenal osem gólových asistencií, jeden plusový bod a štyri trestné minúty.

Fínsky tréner Jukka Jalonen.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

V prospech Fínska hovorí mimoriadna disciplinovanosť. Napokon, Kanada má takmer trojnásobne vyšší počet vylúčených hráčov. Krajina tisícich jazier má lepšie aj presilovky, gólom potrestala takmer 29 percent vylúčení súpera.

Kedy a kde sa zápas odohrá?

Štvrťfinálové zápolenie medzi Kanadou a Fínskom je naplánované na štvrtok (25. 5.) o 19.20 V Nokia Arene v Tampere. Sledovať naživo ho môžete prostredníctvom vysielania RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport