Na hlavný obsah

Klobúk dole, že sme sa zomkli, vraví o piatkovom výkone Handzuš. Slováci radšej trápia ako tvoria

Jednonásobný víťaz Stanley Cupu ešte nehádže flintu do žita.

Klobúk dole, že sme sa zomkli, vraví o piatkovom výkone Handzuš. Slováci radšej trápia ako tvoria
Foto: TASR

Z piatich zápasov pri stopercentnom úspechu je možné získať pätnásť bodov. Predstava lákavá, ale realita na míle vzdialená. Slovenskí reprezentanti ich majú len päť.

„Do piatkového merania síl s Kazachstanom sme hrali dobrý hokej. Česko sme potrápili a pri štipke šťastia sme mohli uspieť. S Kanadou to bolo maximálne vyrovnané a Lotyši boli zdolaní. Skupinová fáza ešte nekončí, a treba ísť ďalej,“ nevidí priestor na neželaný slovenský scenár v podobe absencie v play-off turnaja ďalší z partie „zlatých“ chlapcov z Göteborgu 2002 Michal Handzuš.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Pred piatou šampionátovou prekážkou došlo k miernym korekciám na ofenzívnych postoch. Keď herný prejav nasvedčoval, že to asi nebolo správne riešenie, postupne sa pristupovalo k iným možnostiam.

„V prvom rade to bol zlý výkon, aj keď sme prestrieľali Kazachov, ale to nie je rozhodujúce. Skôr sme to odohrali individuálne, než tímovo. Možno nás zväzovala pozícia favorita, možno povinnosť zabodovať naplno. Na konci sme odchádzali z ľadu ako porazení. Treba sa sústrediť na finiš skupiny, hoci to nemáme vo svojej moci. Šanca na postup je však dobrá,“ pátral po dôvodoch facky od Ázijčanov víťaz prestížneho Stanley Cupu s klubom NHL Chicago Blackhaws spred dekády.

Michal Handzuš bol členom Výkonného výboru SZĽH do septembra 2022. Foto: TASR/Jakub Kotian

Nebolo potrebné hneď reagovať

Do istej miery prekvapila nečinnosť nášho mužstva po rýchlych troch góloch do Hlavajovej siete, no Handzuš má v tejto súvislosti jasný postoj.

„Reakcia prišla prirodzene a neskôr. Dokázali sme to vyrovnať na 3:3. Toto bolo teda najdôležitejšie, že sa to stalo a nevznikla z toho prehra v riadnej hracej dobe. V samom závere sme potrebovali kúsok šťastia pri dvoch vynikajúcich strelách Riša Pánika. Ľudia očakávajú okamžitú reakciu, no na to sú tam tréneri. Klobúk dole pred mužstvom, že sa zomklo a vybojovalo remízu proti súperovi, ktorý sa už iba bránil,“ komentoval zápasovú skutočnosť s vyslovením pochvaly.

Pri pohľade na názvy štátov, ktoré nás ešte čakajú v B-skupine, by zaznelo, že to bude zisk šiestich bodov. O troch sa hovorilo aj v piatok, len to akosi nevyšlo. Slovinci prostredníctvom útočníka Blaža Tomaževiča vyslali mediálny odkaz, že si idú po úvodný trojbodový zápis, pretože im stále svieti nula a nechcú opustiť elitnú kategóriu. Nóri takisto majú svoj plán.

„Bude to náročné. My sme však celok, ktorý radšej hrá s favoritmi, pretože môžeme prekvapiť. Keď treba tvoriť hru, je to ťažšie. Stojíme pred ťažkými výzvami po mentálnej aj hokejovej stránke. Vieme, že už musíme len vyhrávať a nie je čas na zaváhania. Máme na sebe tlak aj zodpovednosť. Avšak kvalita je na našej strane. Ide však o to, aby sme sa správne nastavili v hlavách,“ avizuje Handzuš, ktorý zažil takéto duely.

Stanovisko nezmenil

Zatiaľ čo gro kazašského kádra tvoria zástupcovia z nadnárodnej KHL, Slováci si musia pomôcť bez hráčov z tejto súťaže na základe rozhodnutia SZĽH zo známych dôvodov. Chýbajú brankári Patrik Rybár s Adamom Húskom, obrancovia Michal Čajkovský aj Christián Jaroš alebo trio útočníkov Tomáš Jurčo, Adam Liška i Michal Krištof.

„Nikto nehovorí, že nebudú chýbať. Môj názor poznáte. Je jasný a nemenný. Sú to ale kvalitní chlapci, ktorí by pomohli národnému tímu,“ zakončil Michal Handzuš, ktorý počas ostatnej jesene vystúpil z Výkonného výboru SZĽH, ktorý najskôr nezakázal reprezentovať menovanej osmičke.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport