Na hlavný obsah

Lotyšom praje medailu. Skokan sezóny nemohol odmietnuť európsky veľkoklub

Reprezentačný objav ovládol na šampionáte individuálnu disciplínu.

Lotyšom praje medailu. Skokan sezóny nemohol odmietnuť európsky veľkoklub
Na snímke hokejsita Viliam Čacho. Foto: TASR

Slovenský hokejista Viliam Čacho pred dvomi rokmi zbieral body v Detve, s ktorou sa po jej skrachovaní presunul na východ. V Prešove ho z tímového pohľadu zastihol slabší ročník.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Uspeli sme vtedy v kvalifikácii a bolo z toho štvrťfinále. Samozrejme, zaznamenal som veľký posun a som rád, že to takto vypálilo. Je pre mňa veľkou cťou, že som sa prebojoval do reprezentácie a za to vďačím všetkým mužstvám, kde som hral,“ nechcel selektovať zamestnávateľov.

V drese Dukly sa predstavil až v tomto ročníku. Skúseností s kapitánskym céčkom mal z metropoly Šariša, a toto písmeno mu prischlo na prsiach aj doma.

„Máme za sebou náročný rok. Dlhé mesiace sme boli bez zimného štadióna a cestovali sme po krajine hore – dole. Potešil som sa možnosti návratu do Trenčína, pretože som tu vyrastal. V mužstve som mal pohodu a nemôžem sa na nič sťažovať,“ hovorí Čacho v súvislosti so slušnou vizitkou 11 gólov a 27 asistencií v 53 stretnutiach.

Príležitosť chytil za pačesy

V slovenskej reprezentácii opäť nadišla doba, kedy vedenie pocítilo nutkanie doniesť ďalšiu várku hokejistov a zistiť, kto je vhodný adept na medzinárodné akcie. Na listine nováčikov zasvietil i 24-ročný center.

„Moje prvé podujatie bol Nemecký pohár, kde som sa dostal ako náhradník. Tam som strelil dva góly. Odohral som všetky reprezentačné zápasy tejto sezóny. Teším sa, že som presvedčil trénerov, a takisto mám radosť z toho, že som využil ponúknutú šancu,“ uviedol Čacho, ktorý nechýbal na MS v hokeji 2023.

Viliam Čacho medzi dvomi hráčmi Česka na MS 2023 v Rige.
Viliam Čacho medzi dvomi hráčmi Česka na MS 2023 v Rige. Foto: TASR/Martin Baumann

Štvrtý útok bol pod jeho vedením a občas sa mu menili spolupracovníci na krídlach. „Príprava a majstrovstvá sveta sú dve odlišné veci. Zažil som nový hokej na vysokej úrovni. Stotožnil som sa s povinnosťami, ktoré odo mňa vyžadovali. Smerom do útoku som asi mohol ukázať viac, ale som spokojný s tým, čo som predviedol,“ skonštatoval mladík, ktorému pripadol prívlastok skokan sezóny.

Ach, ten Kazachstan…

Čachovi výborne vychádzala čierna práca na ľade. Slováci v ňom cítili oporu v oslabeniach, ktorých bolo neúrekom. Vedel zachytávať rozohrávky, odoberal puky a získaval cenné sekundy pre mužstvo.

„Čelil som najlepším hráčom. Je tam stále výber z kvalitných líg, a to musí byť jednoducho cítiť. Samozrejme, nechcem znehodnocovať slovenskú extraligu, pretože aj ona je kvalitná, ale toto bolo o niečom inom. Hralo sa to ťažko, ale užil som si to a môžem z toho čerpať do budúcna,“ opísal šampionátové poznatky zo stretnutí.

Dalo by sa nájsť zopár kladných vecí, ale nesplnenie postupového cieľa všetko neguje.

„Určite sme sklamali. Nehrali sme zlý hokej. Stratili sme však dôležité body vtedy, keď sme mali zvíťaziť. Outsideri sa vedia vypnúť k dobrým výkonom a favoriti ťahajú za kratší koniec. Myslím si, že sme to videli vo štvrťfinále, aké sa zrodili výsledky. Kazachstan to celé pokazil. Chceli sme hrať v play-off, a to sa nestalo. O spokojnosti teda nemôže byť reč,“ smutne poznamenal k svojím úvodným majstrovstvám sveta.

Domáci si zaslúžia kov

Šampionát pomaly končí. Ešte treba odohrať záverečné štyri stretnutia. Tie sa budú týkať USA, Lotyšska, Kanady a Nemecka.

„Mojím najväčším favoritom sú Američania. Na druhej strane by som doprial medailu domácim Lotyšom, ktorí neuveriteľným spôsobom pobláznili národ. Bodaj by im to vyšlo, pretože hrajú sympatický hokej so sympatickým tímom. Vo finále si to zrejme rozdajú zámorskí hráči,“ zatipoval si Čacho.

Zástupca MS U20 2018 v Trenčíne končí. Od budúcej sezóny rozšíri už beztak početnú slovenskú enklávu v českom poprednom tíme Třinca. S Oceliarmi našiel spoločnú reč na najbližšie tri roky.

„Pôvodne som mal podpísať zmluvu s iným českým klubom. Do toho sa ale ozval Třinec, ktorý sa neodmieta. V priebehu pár dní sme mali dotiahnuté všetky náležitosti. Beriem na vedomie, že mierim do mužstva, ktoré je prešpikované konkurenciou a verím, že si vybojujem stabilné miesto. Budem súčasťou európskeho veľkoklubu. Veľmi sa na to teším,“ dodal nadšene Viliam Čacho, ktorý vyhral v Rige súťaž o najrýchlejšieho korčuliara, keď vynikol rýchlosťou 37,59 km/h.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport