Na hlavný obsah

Lotyšsko v súboji o historický bronz proti USA

Svetový šampionát vyvrcholí v nedeľu (28. 5.) bojmi o medaily.

Lotyšsko v súboji o historický bronz proti USA
Lotyšsko môže získať svoju prvú medailu v histórii MS. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

MS v hokeji 2023 sú v cieľovej rovinke. Ostávajú posledné dva zápasy, v ktorých sa rozhodne o držiteľoch zlatých, strieborných a bronzových medailí. Ako prvý sa na rad dostane zápas o celkové tretie miesto.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Organizátorská krajina – Lotyšsko – vyzve v tomto súboji Spojené štáty americké. Pre Lotyšov ide už teraz o historický úspech, o medailu na svetovom turnaji ešte nikdy nehrali.

Pobaltský tím by rád nadviazal na výkony z posledného skupinového zápasu, v ktorom zdolal Švajčiarsko či na fantastický úspech zo štvrťfinále, v tom zasa vyradil Švédsko. Naopak, zabudnúť bude chcieť na semifinálovú prehru s Kanadou.

Hokejisti Lotyšska a Kanady.
V semifinále Lotyši nestačili na Kanadu.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Lotyši sa budú spoliehať najmä na svoju organizovanú hru v defenzíve. Napokon, počas turnaja dokázali zneškodniť 96,55 percent presilových hier súpera, zďaleka najviac v rámci elitnej štvorky reprezentácií. Udrieť však vedia aj smerom dopredu, Rodrigo Abols tak urobil do tejto chvíle už päťkrát.

Nech už zápas dopadne akokoľvek, pre Spojené štáty americké bude sklamaním. Reprezentácia zo zámoria ovládla fínsku A skupinu a vo štvrťfinále pohodlne zdolala Česko, no chlieb sa lámal v boji o finále. V ňom zverenci trénera Davida Quinna totálne podcenili Nemecko a podľahli mu 3:4 po predĺžení.

Američania budú chcieť v zápase o bronz využiť svoj nadupaný útok, ten nepotrebuje na strelenie jedného gólu v priemere ani deväť pokusov. Orly sú veľmi silné aj vo využívaní presilových hier, potrestajú takmer tri z desiatich ponúknutých. Zaujímavé je to aj v opačnom garde – ubránia štyri z piatich.

Sklamaní Američania po semifinálovej prehre.
Sklamaní Američania po semifinálovej prehre.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Kedy a kde sa zápas odohrá?

Súboj o tretie miesto medzi Lotyšskom a USA je na programe v nedeľu (28. 5.) o 14.20 v Nokia Arene v Tampere. Sledovať naživo ho môžete prostredníctvom vysielania RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport