Na hlavný obsah

Úradnícka vláda je opäť v hre. SaS ju podporuje, Smer si kladie podmienku

Premiér sa má v utorok stretnúť s prezidentkou.

Úradnícka vláda je opäť v hre. SaS ju podporuje, Smer si kladie podmienku
Na snímke je 150. schôdza vlády SR. Foto: SITA/Diana Černáková

Opäť sa hovorí o úradníckej vláde. SaS by ju podporila, Smer tiež, ale len pod podmienkou zmeny termínu predčasných volieb. Tému otvorilo štvrtkové (4. 5.) vzdanie sa funkcie povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

Poverený premiér Eduard Heger sa vyjadril, že jeho rozhodnutie rešpektuje. V tejto súvislosti uviedol, že najbližších dňoch bude rokovať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Spoločne s ňou chce hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám. Konečné riešenie má však plne v rukách prezidentka Čaputová. Ich stretnutie sa má uskutočniť v utorok (9. 5.).

Strana Sloboda a Solidarita považuje štvrtkové vystúpenie Hegera za zneužitie verejnoprávnej televízie RTVS. V prípade, že sa prezidentka Slovenskej republiky rozhodne menovať úradnícku vládu, strana ju podporí.

„Miesto toho, aby Eduard Heger s pokorou priznal zlyhania vlastných ministrov, zneužil priestor vo verejnoprávnej televízii na politický boj a útoky voči politickým súperom. Mimoriadne vystúpenia ústavných činiteľov v RTVS boli v poslednom období využívané hlavne v súvislosti s vojnou na Ukrajine či koronavírusom,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa neho Heger v RTVS nevystúpil ako predseda vlády Slovenskej republiky, ale ako šéf politickej strany, „ktorý útočil na politických súperov“.

Hovoriť o rizikách spojených s úradníckou vládou je podľa neho strašenie a snaha udržať sa vo funkciách. SaS považuje momentálne za kľúčové, aby prezidentka Zuzana Čaputová zaujala k aktuálnej politickej situácii jasnú pozíciu.

„V prípade, že sa pani prezidentka rozhodne pre úradnícku vládu, SaS ju podporí,“ dodal. V piatok (5. 5.) o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Denník N informoval o tom, že Smer-SD je ochotný podporiť úradnícku vládu pod podmienkou, že by sa zmenil termín predčasných volieb. Robert Fico hovorí o 7. júli, na takúto zmenu však treba 90 hlasov, pripomenul denník.

V prípade, že by prezidentka chcela úradnícku vládu bez zmeny termínu volieb, líder Smeru-SD hovorí, že sú proti. Podľa neho nie je možné, aby  prezidentka na päť mesiacov dala na ministerstvá úradníkov podľa svojho výberu, ktorí neprešli voľbami, spresnil Denník N.

Reakcia premiéra

Dočasne poverený premiér je otvorený akémukoľvek riešeniu, ktoré prinesie stabilitu a pokoj. Skonštatoval to pre TASR. Odmieta úradnícku vládu, vidí za ňou nestabilitu.

Rastislav Káčer požiadal prezidentku o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Heger uviedol, že neplánuje viesť ďalšie dve ministerstvá. Heger chce zabezpečiť také riadenie rezortov, ktoré bude vedieť pokračovať v reformách, aby Slovensko zbytočne nestagnovalo. „Som otvorený akémukoľvek riešeniu, ktoré prinesie stabilitu a pokoj,“ povedal pre TASR.

„Ja som povedal, k výmenám príde, všetko je otvorené, ale dôležitý je cieľ,“ vyhlásil Heger s tým, že dovládnuť musí vláda, ktorá bude schopná pokračovať vo všetkých rozbehnutých aktivitách a plniť ich až do predčasných volieb.

„Potrebujeme nájsť ľudí, ktorí budú vedieť túto krajinu viesť tak, aby zabezpečili kontinuitu. Myslím si, že dnes je vo vláde viacero takýchto ľudí. Čiže áno, môžeme sa rozprávať o nejakých výmenách, ale s pani prezidentkou ako prvou,“ priblížil.        

Heger zopakoval, že úradnícka vláda ohrozí stabilitu Slovenska. Odmietol, že by vo štvrtkovom prejave šlo o nátlak na prezidentku, aby úradnícku vládu nevymenovala. Súčasní ministri majú podľa neho nad sebou politické vedenie, ktoré by úradnícka vláda nemala.        

V čase kríz nemožno podľa neho odovzdať vládnutie ľuďom, ktorí nemajú skúsenosti ani kontakty. „Už nechcem mať s týmto chaosom nič spoločné,“ povedal s tým, že sa chce na rokovaniach s prezidentkou sústrediť na to, ako zabezpečiť stabilitu a pokračovanie reforiem, investícií a doručovanie pomoci ľuďom.

Požiadanie parlamentu o dôveru

Úradnicka vláda, by do 30 dní od poverenia musela požiadať parlament o dôveru. Viaceré strany sa už v minulosti vyjadrili, že kabinetu, ktorý neprešiel riadnymi voľbami dôveru nedajú. Nezaradený Peter Pellegrini z mimoparlamentného Hlasu SD napriek tomu tvrdí, že už nie je na čo čakať.

„Na to, ako potrebuje krajina dovládnuť do septembra, vláda môže fungovať aj v takom istom mandáte, ako má táto vláda. Radšej tu budem mať úradnícku vládu profesionálov, ktorej nevyslovíme dôveru ako tu mať Hegera a všetkých tých neschopných bláznov spolu s ním,“ uviedol.

Téme sa v Rádiožurnále venoval aj redaktor Lukáš Dzivý:

Proti zmene termínu je predseda parlamentu Boris Kollár. Prezidentka podľa neho nemá šancu vyskladať na pár mesiacov nový kabinet.

„Len hlúpy človek by bol ochotný ísť robiť ministra na dva mesiace, aby priviedol krajinu Robertovi Ficovi skôr do predčasných volieb,“ ozrejmil.

Už v minulosti sa s pozíciou predsedu úradníckej vlády spomínal viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál