Na hlavný obsah

Prípad Kuciakovej vraždy opäť smeruje na Najvyšší súd. Odvolali sa rodičia aj prokurátor

Oslobodený Marián Kočner je ako jediný s rozsudkom spokojný.

Prípad Kuciakovej vraždy opäť smeruje na Najvyšší súd. Odvolali sa rodičia aj prokurátor
Na snímke podnikateľ Marian Kočner. Foto: RTVS

Súd už druhý raz oslobodil Mariána Kočnera v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pre nedostatok dôkazov. Rozhodol, že je v celej kauze nevinný.

O jeho nevine však nebol presvedčený celý senát, ktorý hlasoval v pomere 2:1. Jeden zo sudcov sa s Kočnerovým oslobodením nestotožnil.

„OČTK však nezhromaždili a nepredložili súdu dostatok takých dôkazov, ktoré by umožnili súdu s istotou konštatovať, že na spáchaní skutku vedeným k obžalobe sa určite zúčastnil ako objednávateľ Marián Kočner,“ uviedla predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová.

„Vzhľadom na doteraz zistené skutočnosti súd oslobodil doteraz obžalovaného Kočnera spod obžaloby aplikujúc túto zásadu, keďže po vykonaní dokazovania súd nenadobudol jednoznačnú istotu o jeho vine a pochybnosti v tomto smere naďalej pretrvávajú. Oslobodzujúci rozsudok však nie je rozhodujúci o jeho nevine,“ dodala.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Tieto slová si vypočuli rodičia zavraždeného novinára a jeho snúbenice, keď súd zdôvodňoval, prečo ho oslobodil. Podľa sudcov sa ani na druhý pokus nepodarilo vyšetrovateľom a prokurátorom zozbierať dostatok priamych dôkazov.

„S týmto konštatovaním sa samozrejme nestotožňujem,“ reagoval obhajca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

„Je to výsledok dôkazov na ktoré sme upozorňovali vopred, že tá dôkazná situácia je slabá, že prokurátor obišiel mnohé fakty a to sme jednoznačne povedali,“ skonštatoval obhajca Mariana Kočnera Marek Para.

Odvolali sa rodičia aj prokurátor

Naopak, pri rozhodovaní o vine Aleny Zsuzsovej súd tvrdí, že dostatok dôkazov má. „Súd má za dokázané, že obžalovaná Zsuzsová disponovala v uplynulom čase väčšou sumou finančnej hotovosti. Z časti hotovosť používala ako investíciu za účelom ich mlčania, teda s peniazmi v hotovosti obchodovala,“ vyhlásila Sabová.

„Nesedí mi to, nechápem úplne, čo by bol jej motív. Ona nemala také obchodné záujmy, ako napríklad Marian Kočner, aby si vybrala práve túto kombináciu ľudí k ich odstráneniu,“ myslí si investigatívna novinárka Pavla Holcová.

Rodičia sa odvolali v maximálnej možnej miere, teda v súvislosti s peňažným odškodnením. V prípade ako celku sa proti rozhodnutiu môže odvolať len prokurátor, ktorý to aj ihneď urobil. Prípad preto poputuje na Najvyšší súd.

„Presne kvôli tomu, že tento argument je pre mňa veľmi ťažko akceptovateľný a tak sme jednoducho dali odvolanie,“ vysvetlil dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus.

Kedy sa celý kolotoč na Najvyššom súde začne odznova je nateraz otázne. „Ťažko je byť teraz konkrétny. Je tam niekoľko tisíc SMS správ medzi obžalovaným, ktoré znova vyberieme, znova sa tým budeme zaoberať. Troška sa nám uľahčila situácia v tom, že Alenu Zsuzsovú uznali za vinnú. Budúci postup pri dokazovaní Mariana Kočnera môžeme stavať aj na tomto,“ priblížil Kvasnica.

Oslobodený Marián Kočner je ako jediný s rozsudkom spokojný. Odvolávať sa preto nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko